UN PATA RÂT MAI UNIT


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

O comunitate poate fi definită simplu – persoane care locuiesc într-o anumită zonă sau persoane care sunt văzute ca un tot unitar datorită intereselor comune, a grupului social din care fac parte sau a naționalității/etniei lor.[1] Astfel, locuitorii din Pata Rât formează o comunitate, prin prisma zonei în care locuiesc. Mai mult, aceștia sunt uniți și de un scop comun – îmbunătățirea condițiilor de trai și transformarea zonei Pata Rât într-una viabilă locuirii pe termen lung. Însă, pentru a avea o comunitate puternică și capabilă să lupte pentru drepturi și binele comun, comunicarea eficientă este unica soluție.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa de comunicare dintre locuitorii din Pata Rât care trăiesc în comunități diferite – Dallas, Corturari, Coastei și Cantonului. Comunicarea precară duce, într-un final, la dezbinarea comunităților și creează conflicte aparent banale, care pot însă degenera în unele serioase și care pun în pericol siguranța tuturor locuitorilor din Pata Rât.

Comunicarea eficientă stă la baza dezvoltării unei comunități, oferă membrilor acesteia un sens de apartenență și creează noi oportunități de dialog[2]. Acestea scot la suprafață subiecte de interes general care, odată apărute pe agendă, au o șansă mult mai mare de a fi rezolvate.

În Pata Rât comunitatea nu este atât de unită, iar locuitorii nu sunt mereu deschiși la dialog cu vecinii lor, mai ales dacă aceștia locuiesc în alte zone (Dallas, Corturari, Coastei sau Cantonului). Lipsa comunicării contribuie și înrăutățește starea constantă de nesiguranță pe care locuitorii o resimt, iar sentimentul de înstrăinare față de vecini provoacă tensiuni în interiorul comunității. Mai mult, din cauza acestei lipse de comunicare între locuitorii din Pata Rât, problemele comune sunt rezolvate mai greu sau deloc, tocmai din cauza faptului că nu se lucrează la ele împreună. Probleme precum drumuri neasfaltate, lipsa transportului în comun sau lipsa iluminatului stradal adecvat se regăsesc în toată comunitatea din Pata Rât, iar soluționarea acestora ar fi benefică tuturor.

Locuitorii din Pata Rât își propun:

  1. Să organizeze întâlniri regulate pentru oamenii din comunitate, ce vor avea ca scop principal socializarea, dar vor contribui și la identificarea scopurilor și a intereselor comune întărind astfel sentimentul de apartenență în comunitate

2. Să fie mai deschiși la dialog cu vecinii lor, fie că aceștia locuiesc în Dallas, Corturari, Coastei sau Cantonului și să se ajute, reciproc, la nevoie.

Argumente cheie:

  • Siguranță. Sentimentul de nesiguranță este o constantă în viețile oamenilor care locuiesc în Pata Rât. De la iluminatul public inadecvat, la câinii periculoși sau drumurile accidentate – toate acestea adâncesc sentimentul de frică și fac ca Pata Rât să nu se simtă ca „acasă” pentru mulți locuitori. Legătura dintre o comunicare mai eficientă și o comunitate mai sigură nu pare a fi imediată, însă efectele resimțite asupra întregii comunități vor influența și afecta în mod pozitiv starea de siguranță a locuitorilor. Una dintre problemele întâlnite în comunitate sunt jafurile – care afectează toate familiile din comunitate, fie direct (prin pagube materiale), fie indirect (prin starea de nesiguranță și frică generată). Multor locuitori le este frică să plece de acasă pentru perioade mai lungi de timp, tocmai pentru a nu pica victime unui furt. Prin încurajarea comunicării cu vecinii, aceștia vor ajunge să se cunoască mai bine și vor dezvolta relații bazate pe încredere reciprocă, iar sentimentul de siguranță va reveni în Pata Rât.
  • Singurătate. Comunicarea este necesară într-o comunitate marginalizată, precum Pata Rât, și pentru a combatere sentimentul de singurătate, prezent la persoane din toate categoriile de vârstă. Cele mai afectate grupuri de oameni sunt cei în vârstă (care, din pricina problemelor de sănătate cauzate de mediul toxic în care locuiesc, rămân adesea văduvi) și mamele singure. Acestea își împart timpul între a sta și a-i îngriji pe copii și a se ocupa de treburile gospodărești, astfel că ajung, de multe ori, să nu socializeze, iar sentimentul de singurătate se înrădăcinează în viața lor. Prin asigurarea unui spațiu menit comunicării, oamenii care se confruntă cu singurătatea ar trece mai ușor peste momentele grele, ar găsi sprijin în vecini a căror situație este asemănătoare și ar înțelege care este, de fapt, sensul unei comunități și sentimentul de apartenență la aceasta. 

[1] conform Cambridge Dictionary https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/community .

[2] Dr. E.O. Aruma. ROLES OF COMMUNICATION IN COMMUNITY DEVELOPMENT în International Journal of Network and Communication Research, Vol.5, No.1, pp.1-10, April 2018.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.