Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
Ziua Internațională a Copilului este sărbătorită, în România, de 1 Iunie – ziua care marchează începutul verii și apropierea tot mai rapidă a vacanței de vară, probabil cea mai așteptată perioadă a întregului an pentru școlari. În general, Ziua Internațională a Copilului e marcată de multe evenimente dedicate celor mai mici și organizate în zone mai populare, cum ar fi parcul unui oraș. Copiii participă la aceste evenimente împreună cu părinții lor, ajungând să își petreacă o bună parte a zilei jucându-se, luând parte la concerte sau spectacole de teatru și bucurându-se de dulciurile pe care le primesc.
Problema identificată:
Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa de timp pe care părinții o au și care nu le permite să stea mai mult alături de copiii lor, să se joace împreună și să creeze amintiri.
Cum ziua de 1 Iunie este liberă, copiii din Pata Rât nu merg la școală și își petrec timpul în comunitate, alături de prietenii lor. Totuși, dorința cea mai mare a acestora este să petreacă, în general, mai mult timp cu părinții lor, iar Ziua Internațională a Copilului este oportunitatea perfectă. Aceștia și-ar dori ca părinții să le facă o surpriză și să îi „scoată în oraș, în parc, să mănânce o înghețată și o pizza și ceva de la Mc Donald și ceva de la KFC, să bea un suc și să mănânce vată de zahăr, să îi ducă la un concert și să petreacă timp împreună cu părinții”.
Copiii din Pata Rât vor de 1 iunie:
1. Să petreacă mai mult timp de calitate alături de părinții și familia lor.
2. Să meargă în parc, să mănânce o înghețată sau o pizza, să participe la mai multe activități dedicate grupei lor de vârstă și să se joace cu prietenii lor.
Argumente cheie:
- Zi liberă. Părinții au, în general, un program foarte încărcat – se trezesc foarte devreme pentru a-și pregăti copiii pentru școală, merg la muncă, ajung acasă și se ocupă de treburi casnice (curățenie, mâncare, reparații etc.), iar apoi se pregătesc să își pună copiii la somn. Astfel, o zi normală, din timpul săptămânii, nu le permite să își dedice suficient din timpul lor pentru a sta cu copiii, pentru a se juca sau pentru a-i scoate undeva la joacă. Cum ziua de 1 Iunie este zi liberă oficială, atât programul copiilor cât și cel al părinților, teoretic, este liber, ceea ce le oferă un motiv în plus și un prilej pentru a-și petrece timpul împreună și pentru a crea noi amintiri. Pe lângă timpul liber de care se bucură atât adulții, cât și cei mici, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului orașul este împânzit de activități dedicate copiilor de toate vârstele. Aceste activități constituie un prilej în plus pentru ca părinții să asculte de copiii și să le facă pe plac, cu o plimbare prin parc, o zi petrecută la un loc de joacă etc.
- Socializare. Având în vedere problema lipsei transportului public în Pata Rât, copiii care locuiesc aici sunt, mai mult sau mai puțin, „izolați” față de alte persoane de vârsta lor. Singurele interacțiuni pe care aceștia le au cu copii din afara comunității se întâmplă la școală dar, chiar și așa, acestea nu sunt suficiente pentru a avea o viață socială complexă, necesară dezvoltării firești a fiecăruia. Tocmai de aceea, ocazii cum este ziua de 1 iunie, în care foarte mulți copii, din diferite medii, se adună într-un loc (fie că vorbim de Parcul central, baze sportive ale orașului etc.) reprezintă un mare prilej de socializare, de ieșire în afara „bulei” și un pas înainte spre integrarea socială la care tinde toată lumea. Cum o mare parte dintre părinți, împreună cu copiii lor, se vor muta din Pata Rât, este important ca socializarea cu persoane din afara comunității să se întâmple tot mai des pentru ca tranziția să fie cât mai ușoară.
Material de Carla Sabău