TINERII VOR: CENTRU COMUNITAR


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Centrele comunitare stau la baza comunităților unite, sigure și puternice. Ele sunt spații publice, menite să contureze comunități sănătoase și vibrante, prin activități recreative și educative și prin acoperirea tuturor nevoilor și a lipsurilor din comunitate. Astfel, principalul rol al unui centru comunitar este cel de a crea un spațiu sigur, esențial locuitorilor din zonele defavorizate.

Problema identificată:

Problema generală identificată în cadrul acestei serii de campanii este lipsa unui centru comunitar în Pata Rât, care să reușească să satisfacă majoritatea nevoilor persoanelor care locuiesc aici, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte. Pentru a identifica în mod corect nevoile comunității, campania se va împărți în 3 rubrici, care să ia în considerare dorințele: tinerilor, adulților și a persoanelor în vârstă.

În Pata Rât locuiesc, în prezent, peste 1000 de tineri – majoritatea fiind născuți și crescuți în comunitate. Aceștia au nevoie de activități care să le redea din „normalul” care le-a fost furat atunci când au fost evacuați și mutați lângă groapa de gunoi a orașului. Mulți dintre ei nu s-au bucurat niciodată de un spațiu sigur, unde să poată socializa, să se poată relaxa sau să se poată juca, astfel că nevoia unui centru comunitar se resimte cel mai puternic atunci când luăm în considerare experiențele și dorințele lor.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. O sală de spectacole în care să poată fi organizate serbările realizate de copiii din comunitate, dar care să poată fi gazda și unor spectacole de teatru de păpuși sau a unor seminare educative destinate tinerilor.

2. O sală de cinema, de care să se poată bucura tinerii, copiii, dar și restul locuitorilor din Pata Rât.

3. O sală de jocuri, dotată cu televizoare, un Xbox și un PlayStation, dar și cu o zonă dedicată jocurilor de societate și a celor îndrăgite de o mare parte a tinerilor din comunitate (precum tenis de masă, fotbal de masă, darts etc).

Argumente cheie:

  • Socializare. Socializarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea tinerilor și este esențială în integrarea în societate a celor crescuți în comunități marginalizate, așa cum este cazul tinerilor din Pata Rât. Un centru comunitar ar reprezenta, în primul rând, un spațiu sigur pentru tinerii din Pata Rât, un loc de relaxare, destindere și un cadru perfect pentru socializare. În prezent, deși există câteva activități dedicate tinerilor din comunitate, acestea nu sunt suficiente și, mai mult, nu au continuitate – astfel că tinerii nu reușesc să se bucure de efectele benefice pe care socializarea cu alte persoane le oferă.
  • Petrecerea timpului liber. Un centru comunitar ar trebui să ofere mai multe oportunități tinerilor, în ceea ce privește modalitățile în care aceștia își petrec timpul liber. Pe lângă jocurile și activitățile recreative care pot fi organizate în cadrul centrului, e important ca și partea educativă și cea informativă să fie abordate și să devină, astfel, accesibile tinerilor din Pata Rât. Astfel, un centru comunitar ar putea fi cadrul ideal în care tinerii să participe la seminare legate de consumul de droguri, riscurile și metodele de prevenție ale unei supradoze, seminare legate de sănătate, consiliere în carieră etc.. Pentru cei mai tineri, centrul comunitar ar putea găzdui și un program de afterschool, foarte dorit de întreaga comunitate, pentru a primi ajutorul necesar cu lecțiile sau temele primite de la școală.
  • Creativitate. În urma mai multor activități desfășurate cu tinerii și copiii din Pata Rât în anul care a trecut (printre care atelierul de actorie, serbarea de Crăciun, co:linda Pata sau concursul Pata are talent), tot mai mulți dintre aceștia și-au descoperit sau redescoperit latura artistică și pasiunea pentru creativitate. Deși dornici și nerăbdători să și-o exprime în continuare, lipsa unui spațiu potrivit pentru astfel de activități le pune bețe în roate artiștilor din Pata Rât și îi oprește din a-și împărtăși talentul cu restul comunității. Astfel, ei își doresc ca centrul comunitar să cuprindă și o sală destinată spectacolelor, fie că e vorba de dans sau teatru, care să poată găzdui și evenimente mai mari, de genul concertelor, expozițiilor de artă ș.a.m.d..

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.