Solidaritate antirasistă de Ziua Internațională a Romilor


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Ziua de 8 aprilie este o zi importantă pentru comunitatea romă din lumea întreagă, fiind Ziua Internațională a Romilor, care este sărbătorită în fiecare an, din 1990. Radio Pata a marcat acest moment printr-un eveniment special, menit să onoreze istoria romilor și să contribuie la conștientizarea dificultăților cu care populația romă se confruntă în continuare. 

Cu ocazia vernisajului expoziției „Comunități rome din Pata Rât și activismul antirasist pentru dreptate locativă”, care a avut loc la Casa Tranzit din Cluj-Napoca, Linda Greta Zsiga, reporter Radio Pata și membră a Asociației Romilor din Coastei, a stat de vorbă cu vizitatorii și organizatorii expoziției și a realizat o colecție de testimoniale cu mesaje de solidaritate antirasistă pentru comunitatea romă.

Linda Greta Zsiga

La vernisaj a fost o atmosferă plăcută, au fost peste 100 de participanți la eveniment și am avut plăcerea să mă reîntâlnesc cu multe persoane care au venit în sprijinul nostru când am fost evacuați. Am înregistrat testimonialele, aceste mărturisiri și mesaje ale vizitatorilor expoziției și am rămas plăcut surprinsă de urările tuturor. M-a impresionat în mod special mesajul unui fost colaborator, care ne-a felicitat și ne-a mărturisit că nu a avut încredere în noi că vom ajunge atât de departe. M-am bucurat să văd că vizitatorii au acordat atenție planșelor expuse, citind conținutul fiecăreia și demonstrând astfel că tema expoziției le-a stârnit interesul. Mulțumim tuturor pentru urările adresate de ziua noastră, a romilor!

Expoziția, organizată de Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși sociale ACUM!, s-a concentrat pe subiectul evacuării forțate din decembrie 2010 a 76 de familii de etnie romă de pe fosta stradă Coastei din Cluj-Napoca și relocarea lor în Pata Rât, propunând și realizarea unui Monument al Evacuării și amplasarea acestuia pe fosta stradă Coastei din oraș. De asemenea, expoziția a reflectat și acțiunile activiste ale organizatorilor pentru locuirea precară din Pata Rât. Documentarea evacuării din 2010 și monumentul dedicat acesteia ar trebui să servească drept semnal de alarmă, ca asemenea acțiuni abuzive cu efecte traumatice să nu se repete în viitor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.