ȘI NOI SUNTEM AICI!

Singurătatea nu are efecte doar asupra mentalului și a stării de spirit, ea joacă un rol important și are efecte puternice asupra sănătății fizice a persoanelor care ajung în acest punct. Multe persoane în vârstă, care locuiesc singure și în medii izolate, ajung să sufere de depresie, stări anxioase sau demență, putând dezvolta afecțiuni grave la nivelul sistemului circulator. În Pata Rât, fenomenul singurătății este răspândit printre persoanele în vârstă, principala cauză fiind rata mare a deceselor din comunitate, ceea ce rezultă în multe persoane văduve. Pe lângă acest lucru, un alt fenomen răspândit în comunitate care afectează numărul persoanelor singure, este cel al emigrării tinerilor în țări vestice. Multe dintre persoanele în vârstă din Pata Rât, au copii și nepoți aflați în străinătate pe care îi văd foarte rar sau, uneori, chiar deloc.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa de acțiuni care să ia în considerare nevoile persoanelor în vârstă din Pata Rât. Acestea se confruntă cu singurătatea și cu lipsuri materiale cauzate de pensiile mici și numărul mare de medicamente costisitoare care le sunt prescrise.

În ultimii ani, în Pata Rât, au loc tot mai multe acțiuni umanitare și proiecte menite să ridice calitatea vieții din comunitate – un lucru foarte important, care aduce multe beneficii tuturor persoanelor implicate. Însă, majoritatea dintre acestea se adresează, mai degrabă, tinerilor, familiilor cu copii sau adulților până în 40 de ani, iar persoanele în vârstă se simt de multe ori neglijate, date la o parte, deși nevoile lor sunt cât se poate de actuale, valide și urgente.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Dedicarea mai multor proiecte care să aibă ca grup țintă persoanele în vârstă din comunitate și care să le înțeleagă și acopere nevoile sociale, financiare și de sănătate.

2. Organizarea unor serii de donații (materiale: alimente, lemne de foc etc.) destinate persoanelor în vârstă din Pata Rât, care să reducă costurile pentru un trai decent.

Argumente cheie:

  • Venituri insuficiente. Problemele financiare se regăsesc în multe familii care locuiesc în Pata Rât, însă, în cazul persoanelor în vârstă, acestea sunt cu atât mai mari cu cât problemele de sănătate sunt mai multe și costurile de trai se ridică și ele. Pentru majoritatea persoanelor în vârstă, principala sursă de venit este pensia, iar, deși mulți dintre locuitorii din comunitate au o vechime de muncă mare, pensiile sunt mult prea mici ca să le permită un trai decent. Mediul toxic în care aceștia trăiesc de mai bine de 12 ani le-a creat mari probleme de sănătate, motiv pentru care mai mult de jumătate din pensie este folosită pentru a cumpăra medicamentele prescrise, dar și pentru a realiza diferite investigații medicale. Cum cheltuielile precum facturile de curent sau apă sunt foarte mari, persoanelor din Pata Rât le rămân foarte puțini bani pentru lemne de foc sau mâncare, iar, cei care sunt mai puțin norocoși și trăiesc singuri resimt aceste greutăți cel mai puternic.
  • Frig. O mare problemă cu care toată comunitatea din Pata Rât se confruntă este frigul. Singura modalitate de a se încălzi o reprezintă soba pe lemne, iar lemnele sunt scumpe, puține și se consumă repede. Familiile din Pata Rât beneficiază de ajutor de la stat și astfel primesc lemne în mod gratuit, însă, acestea nu ajung și nu pot face față temperaturilor scăzute din zonă, care încep să se resimtă încă din luna octombrie și durează până prin aprilie. Cele mai afectate sunt familiile monoparentale cu copii mici, dar și casele în care locuiește câte un singur bătrân – acestea sunt categoriile cu cele mai mici venituri , dar și cu cele mai mari și costisitoare nevoi, pe primul loc fiind medicamentele.
  • Socializare și sănătate. Mai multe proiecte care să aibă în vedere persoanele în vârstă din Pata Rât le-ar aduce acestora, pe lângă beneficiile asociate unui trai mai bun și a siguranței zilei de mâine, și o serie de beneficii sociale ce s-ar reflecta în mod automat și asupra sănătății acestora. Așa cum am elaborat anterior, multe persoane în vârstă din Pata Rât sunt văduve și locuiesc singure, într-o comunitate deja izolată de restul orașului, astfel că singurătatea este cea care le definește fiecare zi. Singurătatea afectează atât sănătatea mentală, cât și cea fizică – atacând, în primul rând, sistemul nervos și pe cel circular. Cum starea de sănătate a persoanelor din Pata Rât este deja alterată din cauza mediului și a aerului toxic pe care îi inhalează continuu de 12 ani, orice acțiune care poate fi benefică sănătății este mai mult decât bine venită pentru oamenii din comunitate.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.