O COPILĂRIE FRUMOASĂ


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Copilăria în Pata Rât poate fi marcată de multe momente frumoase: prietenii legate pe viață, libertate, aventură și sensul de apartenență la o comunitate unită. Există, însă, și momente mai puțin plăcute, cum ar fi: pericolele existente în jur, discriminarea resimțită la școală, lipsa de oportunități de dezvoltare, lipsa de activități și moduri de petrecere a timpului liber, starea constantă de nesiguranță.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este numărul insuficient de activități dedicate copiilor din Pata Rât, precum și lipsa spațiilor în care aceștia să își poată petrece, în siguranță, timpul liber. Copiii din Pata Rât nu duc deloc o viață ușoară – au crescut marginalizați, lângă o groapă de gunoi și fără multe din lucrurile esențiale fiecărui om și au fost nevoiți să se descurce și să se dezvolte cu ce au avut la dispoziție. În lipsa unui spațiu sigur, în care să își poată petrece timpul liber, copiii se joacă în jurul casei sau pe dealurile din imediata apropiere, fără să exploreze prea mult împrejurimile, stând mereu cu teama de a nu fi atacați de un câine vagabond sau de a nu se lovi prea tare din cauza pericolelor de pe drum. Părinții lor sunt la fel de îngrijorați pentru sănătatea și siguranța copiilor, fapt care aduce un motiv în plus de stres și neliniște în viața lor, deja încărcată de aceste sentimente.

Construirea unui spațiu dedicat copiilor, a unui loc de joacă pentru aceștia, este necesară nu doar pentru distracția specifică asigurată de acestea, ci și pentru că ele contribuie activ la dezvoltarea copiilor și le oferă un spațiu sigur în care să se desfășoare. Un loc de joacă nu reprezintă doar un spațiu cu leagăne și tobogane – acesta joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea copiilor, oferindu-le șansa de a-și exersa și perfecționa abilitățile sociale, emoționale, fizice și mentale.

Deși există câteva organizații care oferă activități și creează oportunități de dezvoltare dedicate copiilor din Pata Rât, frecvența cu care acestea au loc nu este suficientă pentru a  satisface nevoia de socializare și învățare a celor mici. Aceste activități au loc periodic, o dată la câteva săptămâni, și se concentrează pe dezvoltarea creativității prin desen, actorie, jocuri sau fotografie, dar copiii și-ar dori mai mult. Ei ar vrea ca activitățile să se întâmple mai des și, mai ales, să se adreseze mai multor grupe de vârstă – în prezent, cei mai mici de 5-6 ani sunt neglijați și nu au la fel de multe oportunități precum prietenii sau frații lor mai mari, rămânând să se joace în afara locului în care activitățile se desfășoară.

Copiii din Pata Rât își doresc:

1. Ca mai multe activități pentru ei să fie organizate în comunitate și ca acestea să ia în considerare nevoile, interesele și pasiunile specifice fiecărei categorii de vârstă.

2. Amenajarea unui loc de joacă în comunitate, care să includă: tobogane, leagăne, balansoare, o groapă cu nisip etc., unde să își poată petrece timpul liber, în siguranță.

3. Amenajarea unui spațiu dedicat activităților sportive, precum meciuri de fotbal, ping pong, volei sau baschet.

Argumente cheie:

  • Timpul liber. Cum programele de after school sunt costisitoare, majoritatea copiilor din Pata Rât nu participă la acestea și, astfel, după ce termină orele de curs au foarte mult timp liber. Dacă o parte din acest timp și-l petrec făcându-și temele și învățând lecția pentru următoarea zi, restul le rămâne pentru a sta pe afară, a se juca și a se întâlni cu prietenii lor. Mai mult, acum că a început vacanța de vară, ziua este mai lungă și mai călduroasă, cei mai mici locuitori din Pata Rât au și mai mult timp liber, dar și mai puține modalități de a și-l ocupa în mod constructiv și productiv, care să contribuie la dezvoltarea lor armonioasă. Copiii din Pata Rât au nevoie de activități creative și interesante pentru a descoperi o nouă modalitate de petrecere a timpului liber. Cum la școală nu se pune accent prea mare pe activități extra curriculare, este nevoie de organizații sau voluntari care să le creeze spațiul și să le ofere materialele necesare pentru asemenea acțiuni. 
  • Socializare. Printre cererile copiilor din Pata Rât se numără și amenajarea unui spațiu sigur în care aceștia să își poată petrece timpul liber, să se joace și să se întâlnească cu prietenii lor – un loc de joacă. Beneficiile unui loc de joacă pentru copii sunt multe, iar acesta poate fi, de multe ori, un element crucial în dezvoltarea armonioasă a celor mici. Activitățile specifice locurilor de joacă (cățăratul, datul pe leagăn etc.) joacă un rol important în dezvoltarea fizică corespunzătoare a copiilor, iar mișcările pe care copiii le efectuează în acest context dezvoltă atât abilitățile motorii brute, cât și cele fine, împreună cu forța fizică și rezistența la efort[1].  În ceea ce privește dezvoltarea emoțională, locurile de joacă funcționează ca un „loc de întâlnire” al copiilor cu alți copii de vârste apropiate, cu care interacționează, se joacă, leagă prietenii. Astfel, aceștia pot învăța și deduce diferite norme sociale ce îi vor ajuta pe tot parcursul vieții, precum: înțelegerea și acceptarea regulilor, acceptarea celorlalți, depășirea temerilor și a timidității, rezolvarea conflictelor etc[2].

[1] https://www.playlsi.com/en/playground-planning-tools/education/playground-equipment-benefits/

[2] https://littletikescommercial.com/blog/importance-of-playgrounds-for-children/?lang=can#social-development

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.