Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
Problema lipsei transportului în comun din Pata Rât a fost dezbătută de multe ori, iar aceasta îi afectează pe locuitorii de toate vârstele. Cum cea mai apropiată stație de autobus este la câțiva kilometri distanță (kilometri care trebuie parcurși cu foarte mare grijă, având în vedere pericolele din drum precum câinii vagabonzi, șinele de cale ferată care trebuie traversate uneori pe întuneric, sau drumurile accidentate), companiile de taxi sau cele de ride-sharing rămân singura opțiune viabilă atunci când apare o urgență.
Problema identificată:
Problema identificată în cadrul acestei campanii este numărul mic de șoferi de taxi/ride-sharing care acceptă să preia curse înspre sau dinspre Pata Rât și care îngreunează viața de zi cu zi a locuitorilor din comunitate, îngreunându-le și mai mult accesul la servicii medicale, școli, locul de muncă etc.
În Cluj-Napoca există 7 companii de taxi și, totuși, șoferii a doar două dintre aceste companii acceptă curse înspre sau dinspre Pata Rât. Mulți dintre cei care refuză invocă motive precum starea precară a drumului sau susțin că nu își vor primi banii dacă vor efectua cursa pentru că romii nu sunt de încredere. Chiar și atunci când cursa este acceptată de la dispecerat, timpul de așteptare este foarte mare deoarece numărul șoferilor care vor să preia această cursă este foarte mic. Problemele cele mai mari apar atunci când plouă sau ninge, deoarece drumul de pământ devine aproape impracticabil, iar șoferii riscă să își strice mașinile din cauza acestuia, astfel că, în astfel de situații, locuitorii susțin că este imposibil să găsești o mașină (fie că e taxi sau o companie de ride-sharing) dispusă să accepte cursa.
Comunitatea din Pata Rât solicită:
1. Ca firmele de taxi și cele de ride-sharing să accepte curse dinspre și înspre Pata Rât și ca șoferii să se poarte respectuos, fără a-i mai discrimina și fără a le îngreuna viața de zi cu zi.
2. Reintroducerea transportului public în comunitate, pentru a nu mai depinde de cursele cu mașinile de taxi și/sau ride-sharing.
3. Reabilitarea drumurilor, pentru ca starea acestora să nu mai prezinte un motiv de refuz din partea șoferilor.
Argumente cheie:
- Copii. Din fericire, pentru copiii care merg la școală, există un autobus școlar care efectuează curse dimineața și la prânz, pentru a-i duce și a-i aduce pe copii de la ore. Problema acestui autobus este ora de plecare a ultimei curse – în jurul orei 14:00, când, o parte din elevi, nu și-au terminat încă orele și sunt nevoiți să lipsească de la ultima clasă pentru a prinde singurul mijloc de transport care îi poate duce în siguranță acasă. Cum ultima cursă are loc la ora 14:00, copiilor din Pata Rât le este foarte greu să participe la un program de afterschool, care le-ar putea fi atât de benefic și care i-ar ajuta să nu rămână în urmă cu lecțiile, mai ales atunci când acasă părinții se simt depășiți de materie și nu le pot fi de ajutor. Atunci când se întâmplă ca un copil să doarmă prea mult, chiar și dacă întârzie 5 minute, autobusul pleacă, iar elevul pierde o zi întreagă de cursuri și poate rămâne foarte ușor în urmă cu lecțiile. Toate aceste cazuri se pot rezolva, momentan, doar cu apelarea la servicii de taxi/ride-sharing care sunt costisitoare și, de multe ori, nu sunt de încredere având în vedere timpul mare de așteptare cauzat de reticența șoferilor de a lua curse din comunitate.
- Urgențe. Cursele cu taxi-ul nu sunt un moft și, de multe ori, nu mulți locuitori își pot permite să le efectueze zilnic. Astfel, atunci când se întâmplă să se apeleze la un serviciu e acest gen, de cele mai multe ori este vorba de o urgență – fie medicală, administrativă sau legată de copii. Cum, în foarte multe cazuri, timpul de așteptare pentru o ambulanță în comunitate este prea mare, mulți dintre locuitori apelează la servicii de taxi pentru a ajunge mai repede la spital și pentru a putea rezolva urgențele medicale. Deși costurile sunt foarte ridicate (majoritatea curselor se învârt în jurul sumei de 40 de lei), în cazuri de urgență, companiile de taxi sunt cele mai sigure și cele mai căutate, având în vedere experiențele anterioare, negative, cu serviciul de ambulanță.
- Viața de zi cu zi. Cumpărăturile, plata facturilor, plimbările cu copiii, activitățile de recreere, locul de muncă – toate acestea fac parte din viața de zi cu zi a oamenilor din Pata Rât și, în majoritatea cazurilor, se întâmplă departe de comunitate, în diferite părți ale orașului. Pentru a ajunge aici, locuitorii din Pata Rât apelează, de cele mai multe ori, la companii de taxi sau de ride-sharing, din cauza lipsei mijloacelor de transport în comun și a pericolelor ce se află pe drumuri. Pe lângă costurile ridicate ale unor astfel de curse, viața de zi cu zi a oamenilor din comunitate este îngreunată și de atitudinea unor șoferi care îi refuză sau care le vorbesc urât și nu vor să accepte cursa, fapt care duce la timpi de așteptare de peste o oră și le dă peste cap programul. Mersul la cumpărături, o necesitate pentru toată lumea, devine o povară și o pierdere de timp pentru oamenii din Pata Rât, tocmai din cauza șoferilor de taxi, a atitudinii lor și a lipsei de bunăvoință de a-și face job-ul așa cum ar trebui.
Material de Carla Sabău