LUMINIȚA DE LA CAPĂTUL ORAȘULUI (DE CINCI STELE)


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Primăria și Consiliul Local au demarat Strategia Locală de dezvoltare a serviciului de iluminat public din municipiul Cluj-Napoca pentru perioada 2022-2030, strategie ce așteaptă rezultate precum Creșterea gradului de securitate individuală și colectivă în cadrul comunităților locale, pe fondul optimizării consumului de energie, prin utilizarea de echipamente de înaltă calitate și eficiență energetică și sisteme moderne de monitorizare și control1. Având în vedere situația actuală a sistemului de iluminat public din Pata Rât, precum și pericolele ce sunt amplificate de lumina precară din comunitate, tragem un semnal de alarmă privind urgența îmbunătățirii acestuia și a includerii comunității în strategia pentru perioada 2022-2030.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este insuficiența stâlpilor de iluminat stradal din Pata Rât, aspect care conduce la zone întregi din comunitate lăsate în beznă și amplifică starea de frică și disconfort cauzată de pericolele din jur.

Despre pericolele cu care se confruntă locuitorii din Pata Rât s-a discutat în repetate rânduri, iar factorul care amplifică dimensiunea acestora a fost și este întunericul ce caracterizează zona. Lipsa unui sistem de iluminat public adecvat și suficient se materializează în frică și stă la baza furturilor din comunitate, a atacurilor din partea câinilor agresivi și a accidentărilor cauzate de terenul denivelat și de gropile care în lipsa luminii devin insesizabile.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Amplasarea unor stâlpi de iluminat public în zona din spatele modulelor – strada Platanilor (Coastei).

2. Creșterea numărului de stâlpi de iluminat public din zona Dallas.

Cererile se îndreaptă către Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca – Biroul Eficiență energetică iluminat public.

Argumente cheie:

  • Siguranță. Mediul din Pata Rât este toxic nu doar din cauza poziționării în vecinătatea rampei de gunoi, ci și din cauza pericolelor animale sau umane care înconjoară comunitatea. Siguranța locuitorii din Pata Rât este pusă la încercare în fiecare zi, cu haite de câini agresivi care se plimbă liberi prin comunitate sau cu persoane periculoase, a hoților etc. . Aceste pericole sunt amplificate de lumina slabă din comunitate, dovadă fiind și numărul în continuă creștere de furturi din locuințele oamenilor care au loc doar noaptea și care sunt posibile tocmai din cauza lipsei unor stâlpi de iluminat public în locuri cheie din comunitate. Persoanelor din comuniate le este, de multe ori, frică să își părăsească locuințele după ora înserării deoarece întunericul le ia singurul atu – cel de prevenție împotriva pericolelor. În întuneric, locuitorii din Pata Rât nu se pot apăra de pericolele ce îi înconjoară, iar incidentele grave vor continua să apară pe prisma venirii iernii și a înserării precare în cazul în care situația iluminatului stradal nu este rezolvată.
  • Copii și socializare. Un alt motiv al necesității unui sistem de iluminat public în comunitatea din Pata Rât îl reprezintă copiii. Bucuria copiilor este de a se juca afară, alături de prietenii lor, însă, odată cu lăsarea serii, acest lucru devine imposibil și, mai ales, foarte periculos. Părinții sunt îngrijorați cu privire la siguranța copiilor lor în Pata Rât, iar atunci când factorul întuneric este adăugat în ecuație, este de înțeles decizia lor de a nu-și lăsa copii singuri afară. Având în vedere că se apropie anotimpul rece iar ziua e din ce în ce mai scurtă, timpul pentru joacă și socializare devine și el din ce în ce mai scurt și, în unele cazuri, dispare, în ciuda importanței acestei activități pentru o dezvoltare armonioasă.
  • Sănătate și accidente. Terenul accidentat din Pata Rât constituie, de mult timp, un mare pericol cu privire la sănătatea persoanelor din comunitate, fiind cauza multor accidentări atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Având în vedere că ne apropiem de anotimpul rece, accidentările se vor petrece din ce în ce mai des, în primul rând din cauza gropilor de pe drum, mai apoi din cauza alunecării cauzate de îngheț sau de pământul ud și, mai ales, din cauza întunericului care acoperă toate aceste pericole din drum. În câteva săptămâni, copiii vor pleca spre școală în întuneric și se vor întoarce tot prin întuneric, iar rănile deschise, luxațiile sau accidentările și mai grave vor fi la ordinea zilei. Prin aceleași condiții vor fi nevoiți să parcurgă drumul și adulții din comunitate, iar sănătatea lor fizică este cu atât mai importantă cu cât ei sunt cei responsabili cu bunăstarea întregii familii, astfel că problema iluminatului stradal din Pata Rât trebuie rezolvată în regim de urgență.

1 https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/dezbatere-publica/strategia-locala-de-dezvoltare-a-serviciului-de-iluminat-public-din-municipiul-cluj-napoca-pentru-perioada-2022-2030/

Material de Carla Sabău

Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.