Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
1. Căldură pentru Pata Rât
Un facilitator comunitar și un manager de caz de la ADIZMC s-au deplasat în comunitățile din Pata Rât pentru a-i informa pe locuitori cu privire la data și locația unde se vor distribui brichetele termice oferite de către proiectul Pata 2, ca sprijin pentru încălzirea locuințelor.
ADI Zona Metropolitană a redirecționat sume din proiectul Pata 2 pentru nevoile comunității, exprimate încă din luna noiembrie când temperaturile au început să scadă. Deși o acțiune similară s-a încercat și în luna noiembrie, achiziția de brichete termice nu a fost posibilă din cauza plafonărilor de preț de piață fapt care a cauzat stocuri insuficiente pentru a acoperi o acțiune de asemenea anvergură.
În total, au fost achiziționate și distribuite în comunitate 45,5 tone pentru 350 de gospodării din Pata Rât. Deși ne aflăm în luna martie, temperaturile sunt încă destul de scăzute și multe gospodării sunt nevoite să își încălzească locuința cu lemne. Astfel, ajutorul e binevenit oricând, mai ales după iarna imprevizibilă și cu multe provocări socio-economice.
A fost un efort mare al ADI ZMC, dar, probabil, va fi cea mai precisă acțiune de distribuție la nivel comunitar derulată în Pata Rât.
2. Ateliere creative pentru copiii din Pata Rât
Săptămâna trecută, la Casa Radio Pata din Coastei, au avut loc două ateliere creative destinate copiilor din Pata Rât, organizate de Marion Colard – o artistă din Belgia, care nu este la prima sa experiență de acest gen cu copiii din comunitate.
Marți, la primul atelier, au fost prezenți aproximativ 10 copii, cu vârste cuprinse între 8-11 ani, iar aceștia au avut timp să se cunoască, și-au făcut portrete unii altora și au căutat cuvinte pozitive și negative care să definească Pata Rât. Deși la început părea că sunt doar lucruri rele de spus despre comunitate, în final, aspectele pozitive au fost mai numeroase.
Sâmbătă a avut loc și cel de-al doilea atelier, care a început cu o activitate centrată în jurul obiectelor sau locurilor care îi fac pe copii fericiți. Astfel, copiii au trebuit să realizeze o fotografie cu obiecte din casă sau cu peisaje sau zone din apropierea casei care le plac în mod deosebit, urmând să lucreze cu aceste fotografii. Printre obiectele fotografiate s-au numărat cărți, un trofeu, plante sau produse de machiaj. Tema principală a acestui atelier a fost monotipia pe sticlă, folosind cerneală. Copiii au realizat lucrări bazate pe câteva portrete pe care Marion le-a făcut la ultima întâlnire, iar rezultatele vor putea fi admirate de toată lumea la expoziția ce va avea loc pe data de 8 Aprilie 2023, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.
3. O gradiniță mai aproape, mame mai fericite
În urmă cu puțin timp, grădinița din Dallas a fost închisă, clădirea fiind debranșată de la utilități, lucru care a adus multe probleme copiilor și, în special, mamelor din comunitate.
Noua grădiniță urmează să fie amplasată în comunitatea Coastei, într-un spațiu amenajat cu containere, fiind realizată cu sprijinul Primăriei, al Inspectoratului școlar și al Direcției de Asistență Socială. Până atunci, inspectorul școlar pentru romi, Liliana Chiriac, a făcut propunerea de a muta grădinița la unitatea mobilă din Dallas, pentru ca activitățile să se poată desfășura normal, fără să fie afectate de relocare.
Noua locație, dar și programul prelungit cu care grădinița va funcționa, vine în ajutorul mamelor care sunt foarte fericite că vor avea posibilitatea să își găsească un loc de muncă, fără să mai aibă grija dusului și adusului copiilor de la grădiniță și le va oferi puțin mai mult timp liber pentru alte responsabilități pe care le au.