JURNAL DE PATA RÂT | 15.11.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Tradiția nuielușelor de Mikulás continuă

Locuitorii din Pata Rât duc tradiția mai departe și sunt ajutorii lui Moș Nicolae în realizarea cunoscutelor nuielușe pe care copiii le primesc în seara de 5 Decembrie.

Deși ne aflăm cu aproape o lună înaintea sărbătorii de Sfântul Nicolae, pregătirile au început cu spor în Pata Rât, unde sute de astfel de nuielușe sunt deja confecționate de femei pentru care împodobirea acestor „virgacs-uri” a devenit o tradiție ce le aduce un venit în plus, an de an. Femeile din comunitate petrec până la 7-8 ore în fiecare zi, confecționând nuielușe din măturoaie, bronz, țevi de plastic împodobite cu panglici și benzi colorate, iar în vârful fiecăreia se adaugă o figurină ce îl reprezintă pe Moș Nicolae.

Pregătirile încep devreme, deoarece toate nuielușele trebuie terminate până în data de 3 Decembrie, când urmează să fie cumpărate și adăugate cadourilor pe care copiii le primesc, în cizmele curate, de la Moș Nicolae.

2. Unde e apa din Dallas?

Apa este un element esențial în viața fiecăruia, dar, în ultimul timp, aceasta a devenit un lux pentru multe persoane care trăiesc în Pata Rât și care nu își permit să contribuie la plata acesteia.

O parte dintre locuitorii din Dallas nu au acces la apă curentă și sunt nevoiți să o procure de la dușurile ce aparțin Direcției de Asistență Socială (DAS). Acestora le-a fost garantat accesul la apă de la dușuri, însă nu au fost informați de DAS că vor fi nevoiți să achite pentru serviciul oferit, motiv care a adus multă nemulțumire în comunitate.

Comunitatea s-a mobilizat, iar oamenii vor începe să adune banii necesari pentru ca apa curentă să devină o normalitate în Pata Rât.

3. „Viitorul muncii” în Pata Rât

O echipă de reporteri de la Euronews însoțită de un reprezentant al Primăriei Cluj-Napoca și doi reprezentați ai ADI Zona Metropolitană, au efectuat o vizită în comunitățile din Pata Rât pentru a documenta măsurile și intervențiile din proiectul UIA „Future of Work”*. Zona Metropolitană a gestionat componenta „Muncă informală” pentru a găsi soluții împreună cu membrii comunității care să faciliteze accesul pe piața muncii formale. Proiectul a furnizat următoarele facilități:

– Internet wireless gratis în toată zona Pata Rât

– Introducerea unui mijloc de transport (Autobusul 8D)

– Abonamente de transport gratuite

– 2 unități sanitare (dușuri, toalete)

*Cluj Future of Work a fost realizat în co-management de către Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, într-un consorțiu cu alte opt organizații locale: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ZAIN Festivalul de Creativitate al Transilvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.