JURNAL DE PATA RÂT | 13.12.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. CO:lindăm în Pata Rât

Joi, 15 decembrie, la Biserica ortodoxă din Dallas vom înregistra Colinda Radio Pata 2022. În acest an ne-am propus să avem un amestec de hiphop cu colinde.

Partea de colinde va fi cântată de invitații noști speciali, elevii de la Transylvania College, dar îi vom avea și pe copiii din Pata Rât cu programul lor de colinde. Înregistrarea va fi organizată în format de jam session live, asigurat de DJ Electroclown.

Invităm toți muzicienii din Cluj-Napoca să vină să contribuie! Link-ul evenimentului: https://fb.me/e/2tYn4zCGJ

2. Vizita studenților de la Facultatea de Arhitectură

Membrii comunităților din Pata Rât și-au exprimat de mai multe ori dorința de a avea un centru comunitar, unde ar putea organiza evenimente culturale, ar putea face sport, s-ar putea distra. Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj-Napoca și-a propus să ajute împlinirea acestui vis cu niște proiecte de clădire, pe care le pregătesc studenții din anul III.

Săptămâna trecută studenții au vizitat din nou comunitatea, au stat de vorbă cu oamenii și au făcut poze care îi vor ajuta în definitivarea proiectelor. Centrul comunitar s-ar construi în Dallas, pe terenul unde vara aceasta a avut loc Festivalul Khetane.

De Moș Nicolae, studenții au adus în dar dulciuri copiilor din comunitatea Coastei.

3. Razie a Jandarmeriei Cluj în comunități

În dimineața de 6 decembrie, când toți copiii ar fi trebuit să primească darurile de la Moș Nicolae, locuitorii din Pata Rât primeau vizita neașteptată și nejustificată a echipajelor de jandarmerie.

Treziți din somn în mod abuziv, cu pumni dați în repetate rânduri în ușile oamenilor, locuitorii din Pata Rât au fost, în primă instanță, legitimați, fiindu-le cerute buletinele care să ateste adresa curentă. Mai mult, acestora li s-au cerut și contractele de locuință, fără a le fi oferită o explicație în legătură cu scopul vizitei și motivele pentru care contractele ar trebui arătate.

Aparent, scopul raziei jandarmilor în Pata Rât a fost verificarea situației numărului de locuitori – aceștia urmăreau să depisteze dacă există persoane mutate recent în comunitate și care ar trăi acolo în mod ilegal. Modul în care acțiunea a fost desfășurată a fost lipsit de empatie pentru familiile din comunitate, iar comportamentul jandarmilor a lăsat mult de dorit, fiind lipsit de demnitate și corectitudine.

4. Jurnalism de investigație despre Pata de cinci stele

Săptămâna trecută, o echipă de jurnaliști de investigație de la Antena 3-CNN a fost în vizită la Pata Rât pentru a realiza un reportaj. Aceștia au discutat cu colegii noștri Rita, Istvan și Pepe despre problemele cu care comunitatea se confruntă: de la Rita au aflat care sunt condițiile de viață din Pata Rât, cum a fost procesul de evacuare de acum 12 ani, dar și care este demersul de atribuire a unei locuințe sociale. Pepe a povestit despre activitatea lui ca lucrător social și experiențele sale în ghetou, iar Istvan le-a făcut cunoscută activitatea Radio Pata.

Jurnaliștii au fost prezenți în comunitate timp de două zile, în care au filmat diverse materiale și au vorbit cu locuitorii din Pata Rât, iar o zi a fost dedicată discuției cu directorul Coroian Zoltan de la ADI Zona Metropolitană, în legătură cu proiectele Pata 1 și Pata 2.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.