JURNAL DE PATA RÂT | 11.04.2023


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Cum a fost de 8 aprilie în Pata Rât

Sâmbătă, 8 aprilie, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Romilor în întreaga lume, iar comunitatea din Pata Rât a celebrat-o printr-o expoziție și o mică petrecere.

La Casa Radio Pata din Coastei a avut loc o expoziție a lucrărilor realizate de copiii prezenți la atelierele artistei Marion Colard, desfășurate în toată luna martie. Micii artiști și-au văzut lucrările expuse pe pereții Casei Radio Pata, dar și în exteriorul acesteia – sub formă de steaguri lăsate să fluture în vânt. Și-au invitat prietenii și familia și le-au prezentat fiecare amănunt din spatele lucrărilor pe care le-au realizat, le-au explicat fiecare tehnică utilizată și și-au ales picturile și fotografiile preferate.

Lucrările copiilor s-au bucurat de laude și aprecieri nu doar din partea persoanelor din comunitate, ci și din partea câtorva locuitori din Cluj Napoca care au ales să își petreacă ziua de sâmbătă în Pata și să învețe mai multe despre tradițiile și obiceiurile romilor.

Seara s-a încheiat cu o petrecere la care au participat locuitori din Pata Rât de toate vârstele – s-a dansat, s-a mâncat, copiii s-au jucat și s-a ascultat muzică tradițională romă.

Felicitări tuturor copiilor care au lucrat timp de o lună la lucrările expuse sâmbătă și felicitări lui Marion pentru toată munca depusă!

2. Un nou început pentru familia Lingurar

În urmă cu 3 săptămâni, a avut loc un incendiu puternic în Pata Rât, care a cuprins o baracă din zona Rampă, soldându-se cu decesul unui bărbat din comunitate. În familia Lingurar au rămas o soție și trei copii minori, fără locuință, fără bunurile materiale pe care le-au strâns în ultimii ani și fără sprijinul financiar și moral al celui ce le-a fost tată și soț.

Comunitatea clujeană s-a activat rapid și a reușit să strângă câtva donații care să pună familia Lingurar înapoi pe picioare – s-au donat haine și jucării, pentru a ușura tranziția copiilor spre o nouă viață. Familia a reușit să adune câteva materiale din care a putut să își improvizeze noi barăci și s-au mutat deja în noile locuințe, construite la o distanță de câteva sute de metri de cele inițiale, fiind pe drumul cel bun de a-și reface viața și de a trece peste tragicul eveniment petrecut luna trecută.

3. Accident grav de muncă la rampa de gunoi RAPD

Un locuitor din Pata Rât a suferit un grav accident de muncă, în timpul programului de lucru la rampa de gunoi RAPD. În timp ce un utilaj manevra deșeuri grele, o jantă a picat din cupa acestuia și a căzut, de la mare înălțime, peste bărbatul de 40 de ani.

Bărbatul din comunitatea Rampă a fost preluat de salvare și transportat la Spitalului Clinic Județean de Urgență din Cluj Napoca. A fost supus imediat unei intervenții chirurgicale, însă, în urma acesteia, a intrat în comă și se află acum la secția de Terapie Intensivă. Acesta are o familie mare, formată din 10 copii, îngrijorați și îndurerați cu privire la starea de sănătate a tatălui lor.

Comunitatea s-a activat și vine în sprijinul familiei, oferind mâncare copiilor și ținându-i la curent cu evoluția stării de sănătate a tatălui lor.

2 Replies to “JURNAL DE PATA RÂT | 11.04.2023”

  1. Sambata, 8 aprilie, a fost o zi deosebit de festiva in Pata Rat: comunitatea s-a bucurat de expozitia lucrarilor copiilor si de petrecere, una dintre cele mai sincere si mai frumoase pe care am vazut-o vreodata. In acelasi timp, tristetea si ingrijorarea familiei Lingurar principise, datorita solidaritatii comunitatii clujene. La fel de trista a fost si povestea de pe rampa de gunoi RAPD: va marturisesc ca am ramas socata cand am aflat despre accidentul suferit de barbatul care lucra acolo. Vreau sa multumesc tuturor celor care s-au activat repede si-au oferit sprijinul necesar pentru oamenii aflati in nevoie!

  2. Pe aceasta zi de 8 aprilie suntem recunoscatori pentru comunitatea din Pata Rat, care a putut sa faca fata atat tragediilor, cat si bucuriilor sale. La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.