JURNAL DE PATA RÂT | 05.04.2023


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Ateliere pentru copii și expoziție de Ziua Internațională a Romilor

Atelierele pentru copii, organizate de Marion Colard, se apropie de sfârșit, iar participanții se pregătesc să organizeze o expoziție prin care să își poată etala talentul și noile abilități obținute. Aceasta va avea loc sâmbătă, 8 aprilie, de Ziua Internațională a Romilor, la Casa Radio Pata din Coastei, începând cu ora 18:00.

Timp de o lună, în jur de 10 copii din Pata Rât au participat la 8 ateliere creative, în cadrul cărora au pictat, au desenat, au învățat să realizeze fotografii artistice și și-au cunoscut mai bine comunitatea din care fac parte. Au descris împrejurimile, au făcut poze cu prietenii lor și au învățat tehnici noi, precum monotipia pe sticlă.

Toți copiii sunt nerăbdători să îi primească la expoziție pe cei interesați de munca lor, iar pregătirile au început deja de săptămâna trecută, cu o curățenie generală a locului. Vă așteptăm, așadar, la Casa Radio Pata, în 8 aprilie, de la ora 18:00.

Foto: Andrei Furnea

2. Delegația norvegiană în Pata Rât

Joia trecută, în 30 martie, am avut oaspeți înalți la Casa Radio Pata, și anume de la Mecanismul Financiar Norvegian, pe Hjortur Sverrisson, Aurelien Dierckens, Sotiris Laganopoulos și Anastasía Jónsdóttir, dar și de la Ministerul de Externe al Norvegiei, pe Signe B. Hjelde, însoțiți de colegi de la FDSC (Vlad Dumitrescu), de la Fundația Pact (Maria Ionescu) și de la CRCR (Florin Moisa).

Nici n-am încăput în Casa Radio Pata (containerul nostru din Coastei) așa că pe jumătate i-am ținut în baraca Ritei și am conectat cele două spații prin Zoom (mulțumim Cristi Iacob și Lavi Jaba).

Video: Andrei Furnea

Din partea noastră, a Radio Pata, am fost Carla, Linda, Pepe, Rita și István, și i-am ținut pe oaspeții noștri aproape două ore în răspunsuri – asta pentru că ne-au tot întrebat. Le-am zis de cum au fost evacuați oamenii din Coastei și de peste tot de Primărie, le-am zis de toxicitatea zonei, le-am zis de cât de greu se ajunge la școală, și le-am zis și de ce face Radio Pata, și de festivalul Khetane. Le-am zis și de planurile noastre de-a construi un centru comunitar în Pata, lucru despre care vorbim cu studenții de la Facultatea de Arhitectură, de 3 luni.

Am schimbat idei și contacte, și pe baza acestora, în următoarea perioadă începem Mare Vânătoare de Resurse, ca să ne și putem vedea visele realizate.

Căsuța Verde va învia!

3. Vânt puternic și pagube materiale

Săptămâna trecută a fost caracterizată de o vreme neobișnuit de rece pentru această perioadă și, mai ales, de vânturi puternice ce au ajuns la viteze de peste 60 km/h. Acestea au produs numeroase pagube în Pata Rât, începând de la disconfortul termic puternic și până la pagube materiale serioase precum acoperișuri ridicate de pe case care au avariat serios o mașină parcată.

Mai multe persoane au rămas fără acoperiș sau fără părți din acesta pe casă, iar vântul puternic care a continuat să bată întreaga săptămână a făcut ca reparațiile să întârzie. În continuare, prognoza meteo nu este una favorabilă, astfel că mulți locuitori din Pata Rât rămân îngrijorați cu privire la siguranța lor și a locuinței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.