IN AQUA VERITAS


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Locuitorii din Pata Rât trăiesc de mai bine de 10 ani lângă groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, unde primăria i-a relocat promițându-le că le vor fi acoperite toate nevoile. Despre neadevărul acestor promisiuni se știu multe deja, însă unele necesități pentru un trai decent nu au fost îndeplinite nici până în momentul de față, iar, pentru oamenii care locuiesc în Pata Rât, apa potabilă se găsește doar ambalată în plastic.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa apei potabile din locuințele oamenilor din Pata Rât. Apa care ajunge în robinete are un miros specific, o culoare murdară și nu este filtrată suficient de bine încât să poată fi consumată.

„A reafirma, promova și adopta măsuri pentru asigurarea dreptului și aspirației fiecărui cetățean din aria regională deservită la apă curată și canalizare – epurare, la un mediu curat și viață mai bună”[1] – aceasta este viziunea Companiei de Apă Someș, cea care este responsabilă cu alimentarea cu apă potabilă a orașului Cluj-Napoca și a zonelor vecine. Apa care ajunge la robinetele oamenilor din Cluj-Napoca este potabilă, fiind „supusă unor procese complexe de purificare în vederea potabilizării”[2], astfel că sănătatea celor care o consumă nu este pusă în pericol. Reprezentanții companiei care se ocupă cu alimentarea cu apă a orașului susțin că „toți consumatorii Companiei de Apă Someș, de la intrarea în Cluj-Napoca până dincolo de Dej, primesc aceeași apă”[3]. Cum se face însă că apa pe care locuitorii din Pata Rât o primesc este atât de diferită în culoare, gust și miros, deși se află tot în aria în care acționează CAS Someș?

Comunitatea din Pata Rât dorește:

  1. Reluarea testărilor care determină gradul de potabilitate al apei care ajunge la locuințele oamenilor din Pata Rât.

2. Amenajarea unor sisteme de filtrare pe conductele care alimentează zona Pata Rât, în vederea purificării apei.

3. Asigurarea cu cel puțin 2 L/zi de apă potabilă, îmbuteliată, a fiecărei familii care locuiește în Pata Rât, de către autoritățile competente, până la rezolvarea problemei identificate.

Cererile se îndreaptă către Compania de Apă Someș S.A., Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și către orice alt stakekholder care este interesat de remedierea problemei identificate în campanie.                                                                                                  

Argumente cheie:

  • Probleme de sănătate. Apa care ajunge la robinetele oamenilor din Pata Rât și, ulterior, în organismul lor, nu este potabilă. Pe lângă mirosul deranjant, culoarea gălbuie nespecifică și gustul de rugină, apa din comunitate conține multe bacterii care afectează sănătatea celor care sunt nevoiți să o consume. Locuitorii din Pata Rât se confruntă cu multe probleme de sănătate generate de mediul toxic în care trăiesc, în proximitatea gropii de gunoi a orașului, a fumurilor toxice și a mizerii ce îi înconjoară constant. Afecțiunile pulmonare sunt cel mai des întâlnite în rândul oamenilor din comunitate, acestea fiind generate de praful și aerul toxic din jur, însă acestea nu sunt singurele. Apa pe care locuitorii o consumă este cauza multor probleme de sănătate, în special la nivelul sistemului digestiv. Chiar și după tratarea termică a acesteia, mulți se plâng de dureri de stomac, probleme digestive și stări generale de rău care, în timp, se pot agrava și duce la afecțiuni mult mai grave. Pe lângă problemele digestive, apa care circulă în Pata Rât cauzează și multe probleme dermatologice. În urma contactului cu apa de la robinet, pielea prezintă mâncărimi deranjante, care uneori se transformă în iritații ce necesită consult de specialitate. Mai mult, aceasta lasă și o peliculă albă pe toată suprafața pielii care contribuie la senzația de mâncărime și disconfort.
  • Costuri ridicate. Cum apa din Pata Rât nu este potabilă, locuitorii sunt nevoiți să o cumpere din comerț sau să sufere consecințele consumului a celei pe care o găsesc la robinetele lor. Dacă sistemul imunitar al adulților este mai puternic și poate să facă față bacteriilor din apa curentă, în cazul copiilor și al bebelușilor acest lucru nu este fiabil, motiv pentru care familiile cu copii mici sunt nevoite să cumpere zilnic apă îmbuteliată pentru a-i proteja și pentru a preveni orice fel de boală la nivelul sistemului digestiv, lucru care poate deveni foarte costisitor. În prețul apei îmbuteliate includem și prețul transportului până la un magazin din care o familie se poate aproviziona și calculăm și efortul pe care oamenii îl depun pentru a urca pe drumurile neasfaltate și periculoase până la casele lor. Apa îmbuteliată este, deci, o necesitate pentru comunitatea din Pata Rât, iar, pe lângă costurile mari pe care le aduce fiecărei familii, aceasta contribuie și la poluarea mediului înconjurător, generând anual cantități foarte mari de plastic ce puteau fi evitate dacă sistemul de distribuție al apei era pus la punct și dacă autoritățile ascultau vocile oamenilor care, de ani de zile, cer rezolvarea problemei.

[1] Compania de Apă Someș SA. https://www.casomes.ro/?page_id=1805

[2] Compania de Apă Someș SA. Alimentarea cu apă. https://www.casomes.ro/?page_id=1527

[3] https://cluj24.ro/cat-de-buna-e-apa-de-la-robinet-la-cluj-ce-spun-reprezentantii-de-la-varful-companiei-de-apa-somes-74029.html

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.