Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
Știm bine, oamenii și comunitățile din Pata Rât au nevoile lor. Apă. Curent. Locuire. Educație. Igienă. Cultură. Sport. Dar cui i le spun? În ce cuvinte? Noul nostru generator de campanii – „Știm ce Vrem” – are un dublu scop: o dată e modul în care formulăm mai bine ceea ce vrem, apoi este modul în care învățăm să formulăm și mai bine ceea ce vrem. În sesiuni săptămânale de întâlniri, oamenii din Pata Rât își pun întrebările „Ce anume vrem?”, „Ce argumente susțin ceea ce vrem?”, „Cum ne formulăm revendicările?”, „Cui i le adresăm?”. Săptămână de săptămână, le adresăm pe toate.
Problema identificată:
În prima campanie, problema identificată este lipsa accesului persoanelor din comunitatea Pata Rât la un spațiu special amenajat pentru a-și desfășura activitatea recreativă, sportivă sau de socializare – un teren de fotbal. Sportul nu contribuie doar la promovarea sănătății și a stilului de viață sănătos, acesta promovează implicarea socială a tinerilor expuși riscului, construiește comunități mai puternice și combate comportamentul antisocial.1
În comunitatea Pata Rât, fotbalul este cel mai popular sport, fiind practicat de persoane de toate vârstele care fie aleg să își încropească un teren improvizat unde pericolul de accidentare este mare, fie sunt nevoiți să meargă kilometri întregi pe jos până la cel mai apropiat teren de fotbal pe care îl închiriază contra-cost.
Comunitatea din Pata Rât dorește:
- Amenajarea unui teren sintetic de fotbal, în Pata Rât. Terenul va fi împrejmuit de garduri și plase de siguranță și prevăzut cu porți cu plase și o zonă de tribune pentru spectatori.
2. Câte două mingi de fotbal/lună, disponibile la folosirea terenului de fotbal amenajat.
3. Echipamente sportive pentru fotbal, astfel încât activitatea sportivă să se desfășoare în condiții optime și să existe posibilitatea organizării unor campionate locale sau regionale de fotbal.
Cererile se îndreaptă către Consiliul Local Cluj-Napoca, dar și către steakholderii interesați de acest subiect și care sunt dornici de implicare.
Argumente cheie:
- Sănătate. Sportul este cunoscut ca fiind benefic sănătății, multe cercetări demonstrând impactul puternic pe care sportul îl are în reducerea unor probleme întâlnite la nivel mondial, precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau stilul de viață nesănătos caracterizat de fumat, o alimentație nesănătoasă și slab-nutritivă, consum excesiv de alcool sau lipsa de activitate fizică la adulți. În cazul acestor exemple, promovarea fotbalului a dus la o scădere semnificativă a numărului adulților ce se confruntau cu problemele sus amintite, identificându-se o schimbare a stilului de viață din comunități2. Persoanele din Pata-Rât se confruntă cu multe dintre problemele menționate anterior, iar lipsa accesului la un teren de sport amenajat conform standardelor, lipsa accesului la echipamente de joc sau chiar și la mingi îngreunează abordarea unui stil de viață sănătos și perpetuează problemele de sănătate generate și de locuirea într-un mediu toxic, poluat3.
- Copii. Beneficiile pe care sportul le are asupra copiilor nu țin doar de o dezvoltare fizică armonioasă, ci și de dezvoltarea corectă din punct de vedere psihic și social4. Acestea sunt numai câteva dintre motivele pentru care sportul ar trebui promovat în rândul copiilor și, mai mult, acesta ar trebui să fie accesibil și desfășurat în medii sigure, fără vreun pericol de accidentare generat de un teren denivelat și dur sau de obiecte periculoase prezente în jur. Dacă unii adulți din Pata Rât depun efort și reușesc să închirieze un teren conform standardelor aflat la o distanță de câțiva kilometri, copiii nu au parte de acest lux. Astfel, ei sunt nevoiți să joace fotbal pe terenuri improvizate, iar accidentările sunt frecvente. Dacă o căzătură obișnuită nu provoacă mari probleme, o căzătură în Pata Rât poate fi adesea însoțită de o tăietură în cioburi, în obiecte ruginite sau ascuțite ceea ce pune în pericol viața copiilor ce își doresc un lucru firesc – să se joace.
- Socializare. Pe lângă beneficiile legate de sănătatea fizică pe care sportul le aduce atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor, este important să amintim și efectele pozitive pe care sportul le are la nivelul sănătății mentale și al comportamentului social. Fotbalul, ca sport de echipă, construiește un cadru social important și plăcut pentru diverse grupuri de populație, promovând implicarea și participarea constantă în activități fizice. În plus, cercetările indică faptul că sportul de echipă oferă un cadru propice pentru participarea incluzivă, promovarea interacțiunii socială și dezvoltă o largă varietate de abilități psihosociale5. Un teren de fotbal, sintetic, amplasat în Pata Rât, ar duce la o comunitate unită și ar oferi un prilej de socializare tuturor persoanelor: fie că vorbim de copiii sau adulții care vor juca efectiv fotbal pe teren, fie că vorbim de persoanele care se vor aduna în tribune pentru a viziona meciurile, fie că vorbim de mamele din comunitate a căror copii se vor juca, în sfârșit, în siguranță și care se vor putea întâlni la teren pentru a-i urmări și pentru a socializa între ele. Existența unui astfel de teren în comunitate le va oferi oamenilor prilejul de a desfășura o activitate plăcută, recreativă și socială aproape de casă și va aduce o stare generală de bine în comunitate.
1 Parnell, D., Cope, E., Bailey, R., Krustrup, P., & Curran, K. (2016). Retracted article: Football and physical health: what do we know?. Sport in Society, 21.
2 Parnell, D., Cope, E., Bailey, R., Krustrup, P., & Curran, K. (2016). Retracted article: Football and physical health: what do we know?. Sport in Society, 21(3)
3 Detalii despre impactul mediului toxic asupra sănătății persoanelor din Pata Rât se pot găsi în Vincze, E. și Zsiga
Greta, L. (2022). Locuire, mediu și sănătate în Pata Rât. Editura Fundației Desire.
4 Merkel D. L. (2013). Youth sport: positive and negative impact on young athletes. Open access journal of sports medicine, 4.
5 Andersen, M. H., Ottesen, L., & Thing, L. F. (2018). The social and psychological health outcomes of team sport participation in adults: An integrative review of research. Scandinavian Journal of Public Health.
Material de Carla Sabău
Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.