Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Expoziție | Cunoaște rOmul


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

august 12 @ 1:00 pm 11:30 pm

Expoziția își propune să aducă în prim-plan istoria romilor într-un mod care îmbină evenimentele și deciziile politice cu destinele reale ale oamenilor. Altfel spus, o istorie trăită care va alterna interesul asupra personalităților rome marcante cu evenimentele și forțele impersonale, de multe ori dramatice, prin care a trecut comunitatea romă din Europa.

Se cunosc încă prea puține lucruri despre cultura, istoria și identitatea poporului rom. Secolele de sclavie, persecuție și discriminare, ce au culminat cu Holocaustul rom (Porajmos), nu sunt prezente în manualele de istorie. Astfel, stereotipurile și discriminarea împotriva romilor sunt adânc înrădăcinate în mentalul colectiv, iar majoritatea comunităților de romi trăiesc încă marginalizate.

Expoziția se dorește a fi un demers de conştientizare publică cu privire la istoria, cultura și identitatea romă.

În cadrul expoziției sunt prezentate personalități rome notabile, care au îmbogățit patrimoniul cultural universal, și o serie de evenimente centrale, și de multe ori tragice, care au avut o contribuție majoră la starea severă de precaritate în care se află etnia romă.

Curator: Alex Fechete

Expoziția „Cunoaște rOmul” a fost realizată de Centrul Cultural Clujean în cadrul proiectului Jivipen, care promovează cultura romă și susține expresiile artistice contemporane despre viața romilor. Proiectul folosește cultura pentru a aborda subiecte precum istoria romilor și inegalitățile persistente și facilitează noi conexiuni între comunitățile de romi și non-romi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Scroll Up