EDUCAȚIE PENTRU TOȚI


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Deși sunt conștienți de nevoia de educație, o mare parte din locuitorii din Pata Rât sunt nevoiți să abandoneze prematur școala, pentru a-și putea întreține familia și pentru a se angaja cât de repede, indiferent de condițiile de muncă oferite. În acest fel, pierd orice șansă la a-și construi viața la care visează – fiind nevoiți să abandoneze școala, oportunitățile de carieră se limitează la industria construcțiilor, salubrității sau a muncii necalificate, de cele mai multe ori la negru, fără carte de muncă, fără siguranța zilei de mâine, fără asigurare de sănătate și fără oportunități de avansare în carieră.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este numărul redus de oportunități de formare profesională pentru adulții care locuiesc în Pata Rât și care nu îndeplinesc condițiile de participare pentru că nu au nivelul de studii suficient de ridicat. Pe lângă numărul redus de cursuri de formare oferite, intervine și problema propagării informației care, în cele mai multe cazuri, nu ajunge și prin comunitățile din Pata Rât. Atât tinerii, cât și adulții din Pata Rât sunt dornici să participe la cursuri de formare profesională, să își descopere pasiunile și să le transforme în cariere de succes, dar se lovesc constant de problema lipsei de pregătire profesională specifică și a programelor care să le permită accesul la astfel de cursuri.

Deși există câteva oportunități de calificare profesională, sub forma unor cursuri gratuite, puțini locuitori din Pata Rât ajung să beneficieze de acestea. Principala problemă care apare este cea a criteriilor de înscriere, în special a celor care au legătură cu nivelul minim de educație necesar pentru participare. Acesta diferă de la curs la curs, dar, în general, nivelul minim este peste cel pe care locuitorii din Pata Rât îl au, astfel că accesul la formare profesională le este îngrădit. Pentru cei care au terminat 8, 10 sau 12 clase, apare o altă problemă – cea a lipsei de informații suficiente pe subiectul formării profesionale. Mulți locuitori din Pata Rât se plâng că nu află la timp de astfel de oportunități și că pierd perioada de înscriere la cursurile care îi interesează. 

Comunitatea din Pata Rât solicită:

1. Să aibă acces la mai multe oportunități de formare profesională, gratuite, pentru a-și putea dezvolta abilitățile necesare și pentru a li se ușura accesul pe piața muncii.

2. Ca programele de formare deja existente să renunțe la criteriile legate de nivelul minim de educație necesar pentru înscriere, pentru a oferi posibilitatea mai multor persoane din comunitate de a beneficia de cursuri.

Argumente cheie:

  • Mai multe oportunități. Participarea la cursurile de calificare profesională poate fi punctul de plecare și avansare în carieră pentru locuitorii din Pata Rât, deschizându-le orizontul oportunităților de angajare, dezvoltare și oferindu-le șansa să își creeze o viață în afara ghetto-ului. În prezent, majoritatea persoanelor din comunitate lucrează în domeniul salubrității, iar mulți au acceptat că aceasta le este soarta și că nu pot tinde spre un domeniu nou, oricât de mult ar încerca, lovindu-se de mai multe probleme și instanțe discriminatorii. Mulți angajatori nu îi iau în calcul pentru un loc de muncă, în primul rând, din cauza etniei și a stereotipurilor negative prezente în societate, însă, lipsa de calificare îi împiedică și mai mult să se aventureze spre noi domenii și să spere la un viitor și o carieră mai bună.
  • Salarii mai mari. În prezent, majoritatea persoanelor din Pata Rât lucrează pe salariul minim în economie, în medii stresante, condiții grele și fără foarte multe oportunități de avansare în carieră. Mulți consideră că dacă ar participa la un curs de formare profesională și ar obține o calificare atestată în domeniu, ar putea să ceară salarii mai mari și ar porni, din start, negocierile de la un nivel mai înalt. Mai mult, cum cursurile de calificare se pot face în domenii diverse, oportunitățile de angajare li s-ar mări substanțial, astfel că oferta de locuri de muncă ar fi mai mare și , salariile, la fel. Mulți se gândesc și la a-și deschide propria afacere, unde ar putea să angajeze și alte persoane din comunitate și, astfel, ar oferi mai multe oportunități și un trai mai bun unui număr mult mai mare de locuitori.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.