DRUMURILE NOASTRE TOATE, TREBUIE ASFALTATE


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Având în vedere lipsa transportului public din zonă, oamenii din Pata Rât sunt nevoiți să parcurgă zilnic câțiva kilometri până la cea mai apropiată stație de autobuz, kilometri pe care îi parcurg pe un drum denivelat, plin de gropi și obiecte ascuțite și periculoase. Pentru cei care își permit o mașină, drumul din zona modulelor înseamnă, de cele mai multe ori, probleme cu bucșele, băi de ulei sparte sau planetare rupte, ceea ce presupune și reparații care depășesc ordinul miilor de lei și transformă oportunitatea de deplasare cu mașina într-o soluție nefavorabilă pe termen lung.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este starea degradată a drumului ce face legătura între strada principală și Colonia Nouă, precum și drumurile care fac legătură între modulele din toate cartierele din Pata Rât. Prin stare degradată ne referim, aici, la un drum de pământ, cu foarte multe gropi, care atunci când plouă devine impracticabil și care, indiferent de condițiile meteo, provoacă zilnic probleme grave șoferilor care sunt nevoiți să îl practice.

Drumul denivelat și gropile multe ce s-au format de-a lungul timpului, se datorează, în mare parte, mașinilor de tonaj mare care străbat constant zona. Acestea pot trece fără mari probleme de obstacolele prezente, însă mașinile mici, ale locuitorilor din Pata Rât, sunt zilnic afectate și trebuie periodic să suporte drumuri la service-uri și reparații costisitoare.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Repararea drumului care face legătura între strada principală și Biserica de Sus, precum și a drumului dintre module, prin nivelarea acestuia și pietruirea zonei.

2. Astuparea gropilor ce s-au format pe strada principală din cauza automobilelor de mare tonaj ce parcurg frecvent zona.

Cererile se îndreaptă către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

Argumente cheie:

  • Noroi, mult noroi. Deși drumul principal din Pata Rât este asfaltat, majoritatea drumurilor dintre module sunt din pământ, ceea ce înseamnă că atunci când plouă sunt acoperite de noroi – lucru care le face periculoase, atât cu mașina cât și pe jos. Noroiul murdărește încălțămintea și îmbrăcămintea elevilor și a adulților care sunt nevoiți să coboare la strada principală purtând pungi pe picioare, pentru a se proteja și pentru a evita noi oportunități de discriminare. Având în vedere lipsa transportului public în zonă, locuitorii din Pata Rât sunt adesea nevoiți să apeleze la firme de taxi din Cluj, mai ales când condițiile meteo nu sunt favorabile unei plimbări de câțiva kilometri. Însă, taxiurile refuză să circule pe drumurile acoperite de noroi pentru a nu-și strica/murdări mașinile, iar oamenii sunt nevoiți să le urce/coboare pe jos, cu copii și/sau bagaje în brațe, lucru care duce, cel mai adesea, la accidentări de diferite grade de seriozitate
  • Sănătate și copii. Terenul accidentat din Pata Rât reprezintă un mare pericol cu privire la sănătatea persoanelor din comunitate, fiind cauza multor accidentări atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Drumul denivelat și cu multe gropi este principalul motiv al accidentărilor ce pot fi sub formă de julituri, entorse, luxații sau chiar rupturi osoase și musculare. Copiii sunt principalele victime ale pericolelor din drum, motiv pentru care părinții lor aleg să nu îi lase afară nesupravegheați pentru o perioadă mai lungă de timp. În cazul copiilor mai mici, părinții sunt nevoiți să urce/coboare drumul cu ei în brațe, iar o căzătură cauzată de o groapă din drum i-ar putea pune pe amândoi în pericol.
  • Reparații costisitoare. În Pata Rât, mașina personală poate reprezenta un mare plus (uneori chiar și o necesitate) pentru o familie, având în vedere lipsa accesului la sistemul de transport public sau timpul mare de așteptare în cazul sosirii unei ambulanțe. Însă acest plus vine și cu foarte multe costuri de întreținere și reparații pentru automobile, care sunt sever afectate și avariate de starea deplorabilă a drumului din comunitate. Conform celor spuse de locuitorii din Pata Rât, fiecare dintre aceștia a avut măcar o problemă cauzată de gropile și denivelările din drum, iar costurile reparațiilor se ridică mai mereu la sume de peste 1000 de RON – sume pe care nu toți locuitorii din Pata Rât și le permit, mai ales pentru că starea drumului nu este responsabilitatea lor.

Material de Carla Sabău

Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.