DROGURI. CUNOAȘTE RISCURILE!


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

Consumul de droguri este un efect răspândit în Pata Rât, iar studiile sugerează că acesta este o consecință a mediului sărac și izolat în care locuiesc. Persoanele care trăiesc în zone defavorizate, în locuințe improvizate și necorespunzătoare unui trai decent, în comunități cu o rată a șomajului ridicată sunt cele mai grav afectate de consumul abuziv de droguri și cele mai predispuse să dezvolte o dependență de aceste substanțe[1].

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa de informații legate de efectele consumului de droguri, lucru care conduce la numeroase decese în comunitate și contribuie la starea de nesiguranță pe care cei care trăiesc în Pata Rât o resimt.

Deși există acțiuni menite să reducă consumul de droguri la nivel național și local, acestea abordează, cel mai adesea, un stil de dialog „de la expert la omul de rând” – abordare care, pentru persoanele din Pata Rât, nu funcționează. În urma discuțiilor cu peroanele din comunitate care au fost sau care, în continuare, sunt consumatoare de droguri, s-a ajuns la concluzia că cea mai eficientă abordare a acestei teme este cea de experience sharing. Aceasta presupune crearea unui spațiu sigur, în care persoanele care consumă droguri, persoanele interesate de subiect, dar și experții în acest domeniu se pot aduna și pot dezbate teme legate de: prevenție, dozaj, supradoză, metode de testare a substanțelor, etc. Scopul acestei acțiuni nu este de a opri, definitiv, consumul de droguri din Pata Rât – lucru imposibil având în vedere mediul în care trăiesc, lipsa de ajutor de specialitate și imposibilitatea internării în centre specializate, pe o perioadă de timp suficientă, a întregii comunități de consumatori; în schimb, ne propunem ca, prin aceste șezători, persoanele din comunitate să fie mai informate cu privire la riscurile pe care consumul de droguri le are, să cunoască metodele de prim ajutor în cazul unei supradoze și să se simtă ascultate și înțelese.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

  1. Organizarea unui spațiu sigur, de dialog, între oamenii din comunitate care consumă droguri, cei care doresc să se informeze, corect, pe subiect, dar și persoanele experte în domeniul prevenirii consumului și acordării ajutorului necesar în cazuri de supradoze, pentru a crește cantitatea de informații legate de acest subiect pe care persoanele din Pata Rât o dețin, utilizând metoda de împărtășire a experienței („experience sharing”).

Argumente cheie:

  • Siguranță. Un prim efect al consumului de droguri ce are loc frecvent în Pata Rât, afectează, mai degrabă, persoanele care nu fac parte din categoria consumatorilor. Acestea declară că se simt în nesiguranță în comunitate, din cauza numeroaselor incidente ce au avut ca protagoniști persoane aflate sub influența substanțelor interzise. Printre acestea, se numără: furturi, abuzuri sau intrări prin efracție în locuințele familiilor. Traiul în Pata Rât nu este unul ușor și, nicidecum, nu este unul sigur. Mediul toxic, câinii vagabonzi, drumurile cu denivelări și gropi periculoase, lipsa iluminatului stradal adecvat – toate aceste elemente definesc condițiile grele de trai în Pata Rât și creează un sentiment constant de nesiguranță, teamă și neliniște. Din păcate, acest trist tablou este completat de multe evenimente nefericite, care întăresc sentimentul de nesiguranță și îi fac pe locuitori să nu își părăsească locuințele pentru o perioadă mai lungă de timp pentru a evita eventualele furturi cauzate, de multe ori, de persoane dependente de droguri ce caută să facă rost de banii necesari pentru a-și susține dependența.
  • Prim-ajutor. Speranța de viață din Pata Rât este una redusă, din cauza mediului toxic în care oamenii locuiesc și care provoacă diferite tipuri de cancere ce, netratate, conduc la decese numeroase și timpurii. Deși majoritatea deceselor din comunitate sunt cauze de cauzele menționate mai sus, o bună parte sunt înregistrate și în rândul tinerilor care consumă droguri în mod iresponsabil și care nu dețin suficiente informații legate de efectele acestei activități. Astfel, an de an, din cauza dezinformării sau a lipsei totale de informații legate de dozajul corect sau administrarea primului ajutor în cazul unei supradoze, tineretul din Pata Rât pierde câțiva membri importanți prin morți ce puteau fi prevenite. Consumul de droguri este încă un subiect tabu în România, care face însă, an de an, numeroase victime ce provin din comunități marginalizate și care se află în căutarea unei evadări – stare pe care substanțele interzise o oferă, uneori, chiar și cu prețul vieții.

[1] Shaw, April and Egan, James and Gillespie, Morag (2007). Drugs and poverty: a literature review. Edinburgh: Scottish Drug Forum.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.