DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 27.03.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Accident rutier în Dallas

Vineri dimineața, în data de 25 Martie, s-a petrecut un accident rutier în comunitatea Dallas din Pata Rât. O fetiță în vârstă de opt ani a fost lovită de un autoturism în fata magazinului lui Șandor. Victima s-a angajat în traversarea străzii pentru a ajunge la autobuzul școlar, însă din nefericire a fost accidentată de către un autovehicul care se deplasa din sens opus. Martorii spun că victima a fost proiectată în urma impactului la o distanță de câțiva metri și că a suferit contuzii la nivelul capului și o fractură la picior.

Din fericire, impactul nu a fost unul foarte grav. Martorii au apelat serviciul de urgență și au solicitat o ambulanță. În cel mai scurt timp, un echipaj SMURD a ajuns la fața locului și i-a acordat îngrijiri medicale fetiței, care a fost apoi transportată la spital.

În comunitate nu există treceri de pietoni și nici limitatoare de viteză, în ciuda faptului ca în zonă locuiesc sute de copii.

2. Haine și alimente din Italia pentru membrii comunității Dallas

Sâmbătă seara, în data de 26 Martie, a sosit în comunitatea Dallas din Pata Rât un transport cu haine din Italia. Oamenii cu suflet mare plecați la muncă în Italia au auzit de situația familiilor care locuiesc în Pata Rât și s-au mobilizat pentru a strânge produse alimentare și haine pentru a le trimite în dar. Aceștia l-au contactat pe Gelu Săvărășan, părintele ortodox din Pata Rât, pentru a stabili detalii cu privire la recepția transportului cu produse alimentare și haine.

Transportul a ajuns în Dallas sâmbăta seara în jurul orei 21:00. Câțiva băieți din comunitate au ajutat la descărcarea cutiilor cu haine și mai apoi la distribuirea acestora către familiile care locuiesc în zona marginalizată și care au o nevoie mai mare de sprijin. De asemenea, au fost distribuite și produsele alimentare constând în orez, biscuiți, conserve de ton, cremă de ciocolată tartinabilă, dulceață de fructe și ulei. Locuitorii din Pata Rât transmit pe această cale mulțumiri tuturor celor care s-au implicat în acest act caritabil.

3. Copiii din Pata Rât au vizitat Grădina Botanică

Săptămâna trecută, Asociația Comunitară A Romilor din Coastei a desfășurat o activitate pentru copiii din Pata în cadrul proiectului „Încălcarea dreptului de a locui într-un mediu sănătos și lupta romilor din Pata Rât pentru dreptate locativă”, care a constat într-o vizită la Grădina Botanică din Cluj-Napoca.*

Mihaela și Pepe, responsabilii cu organizarea și desfășurarea activităților pentru copii din cadrul proiectului, s-au deplasat în comunitatea Cantonului din Pata Rât pentru a înscrie copiii la activitatea propusă, au discutat cu părinții și cu copiii și au stabilit împreună ziua în care urma să aibă loc vizita la Grădina Botanică. În ziua următoare, echipa Asociației s-a deplasat cu microbuzul în comunitatea Cantonului pentru a prelua copiii care așteptau cu mare entuziasm să meargă în oraș.

După ce a mâncat înghețată, grupul a vizitat grădina japoneză și a admirat diferitele plante exotice expuse în serele special amenajate. Pe urmă, copiii s-au aventurat printre copaci și s-au plimbat pe podurile din interiorul grădinii, de unde au admirat broaștele țestoase care mergeau tiptil pe fundul apei. După câteva ore de distracție petrecute la Gradina Botanică, copiii au fost însoțiți la un restaurant din centrul orașului unde au servit masa. La activitate au participat un număr de opt copii, cinci fete și trei băieți. În drum spre casă s-a discutat despre importanța protejării mediului înconjurător, despre animale și plante exotice, dar și despre importanța plantării de arbori în comunitățile din Pata Rât.

*Activitatea „Orașul este și al nostru” face parte din proiectul „Încălcarea dreptului de a locui într-un mediu sănătos și lupta romilor din Pata Rât pentru dreptate locativă”, derulat în parteneriat cu Fundaţia Desire şi beneficiind de sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.