DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 16.05.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Studenți ai Facultății de Jurnalism din Strasbourg în vizită la Pata Rât

În urmă cu o săptămână, un grup de studenți francezi de la Facultatea de Jurnalism (Centre universitaire d’enseignement du journalisme) din cadrul Universității din Strasbourg a vizitat comunitățile de la Pata Rât.

Studenții francezi au contactat echipa interdisciplinară a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj pentru a le facilita accesul în comunitățile de la Pata Rât și pentru a obține permisiunea de a filma activitățile educaționale de meditații și mentorat care se desfășoară în cadrul proiectului Pata 2.

Grupul de studenți a fost compus din două grupe, o grupă care studiază presa scrisă și radio și o altă grupă care studiază televiziunea și multimedia. Aceștia au dorit să documenteze viața romilor din comunitate, în special aspecte care țin de accesul copiilor la educație. Studenții vor realiza un documentar despre activitatea ADI ZMC și despre eforturile copiilor și părinților din Pata Rât de a avea acces la educație și de a finaliza studiile școlare.

2. Teren de fotbal improvizat în hala abandonată din Dallas

În hala vandalizată situată în vecinatatea comunități Dallas din Pata Rât a apărut un teren de fotbal improvizat. Construită din fonduri europene cu scopul de a crește eficiența prelucrării și sortării deșeurilor reciclabile provenite din oraș, hala a rămas abandonată după cinci ani, când proiectul s-a încheiat.

În prezent, copiii din comunitate au improvizat un teren de fotbal în interiorul halei. Aceștia au montat două porți și au început să joace fotbal fără grija de a fi loviți de autoturismele care circulă prin zonă cu viteză. În Pata Rât nu există nici un parc sau vreun alt spațiu de joacă protejat, care sa ofere siguranță copiilor, aceștia fiind de multe ori expuși pericolelor generate de traficul intens din zonă.

3. Curs internațional de formare în facilitare comunitară, oferit de Radio Pata

Radio Pata organizează un curs internațional de formare în facilitare comunitară, susținut de psiholoaga suedeză Eva Fahlström Borg. Cursul va avea o durată de trei luni și va atinge o serie de tematici precum:

  • ce înseamnă dezvoltarea de grup
  • ce înseamnă să fii lider
  • cum poți să transformi conflictele
  • cum poți activa membri comunităților
  • cum putem folosi poveștile într-o unealtă de transformare socială

Cursurile vor începe cu un training de 3 zile, în 23 mai. Limba de predare va fi engleza și la sfârșitul perioadei de pregătire, participanții vor primi o diplomă internațională. Membrii comunităților din Pata Rât au prioritate!

Pentru mai multe informații, vă rugăm să îl contactați pe István Szakáts, coordonator proiect Radio Pata, la numărul de telefon 0724510464 sau la istvanszakats@gmail.com.

Material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.