DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 13.03.2022

1. Incendii de vegetație în Pata Rât

Săptămâna trecută, mai multe incendii de vegetație au avut loc pe dealurile din vecinătatea comunităților de la Pata Rât. Locuitorii din zonă au sunat la 112 și au cerut intervenția pompierilor, care s-au deplasat la fața locului cu mai multe echipaje. Aceștia au intervenit eficient și au reușit să evite extinderea focului la unitățile locative din zonă. Incendiile scăpate de sub control au fost stinse după câteva ore de eforturi depuse de către echipajele de pompieri.

Din fericire, nu au fost provocate pagube materiale și nicio persoana nu a fost rănită ca urmare a acestui eveniment. Nu se cunosc cauzele exacte care au dus la izbucnirea incendiilor de vegetație.

2. Hoții au spart din nou o locuință din Coastei

Miercuri, în data de 9 martie, o locuință din comunitatea Coastei a fost călcată din nou de hoți, în timp ce proprietarul casei se afla la muncă. Și de această dată au fost chemați agenții de poliție pentru a efectua cercetări, însă, că de obicei, păgubitul știe că Poliția (Secția 7), deși cunoaște autorii infracțiunilor, nu ia măsurile legale care se impun. Nu este primul caz de spargere de locuințe care rămâne nesoluționat, în ciuda faptului că organele abilitate știu cine sunt făptașii. Hoții au întrat în locuință forțând geamul și au sustras un telefon Huawei P 30, un receiver TV, obiecte de igienă, haine și lenjerii de pat. Paguba nu este mare, însă oamenii din comunitate s-au saturat de nesiguranță și de toți hoții și tâlharii care sunt lăsați să circule liberi.

În cauză, s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii de furt calificat și intrare prin efracție, cercetările fiind continuate de polițiști pentru identificarea autorilor şi recuperarea prejudiciului. Drept urmare a infracțiunilor repetate petrecute în comunitate, locuitorii zonei solicită imperios agenților de poliție de la Secția 7 să acorde mai multă atenție plângerilor venite din partea păgubiților, să își facă datoria fără a minimaliza gravitatea infracțiunilor comise și să-i rețină pe infractorii cunoscuți din zonă. Zeci de locuințe au fost sparte în comunitatea Coastei, dar cazurile nefiind rezolvate, vinovații pentru furturi și tâlhării nu au fost încă trași la răspundere în fața legii.

3. Expoziția „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” instalată la Casa Radio Pata

Joi, în data de 10 martie, lucrările din expoziția „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” au fost expuse la Casa Radio Pata din comunitatea Coastei, unde vor rămâne până la finalul lunii. Expoziția a fost realizată cu ocazia împlinirii a 11 ani de la evacuarea forțată a celor 76 de familii rome de pe fosta stradă Coastei din Cluj-Napoca.

Această expoziție pune în context nevoia comunității rome care a locuit până în 2010 pe strada Coastei de a marca simbolic locul de unde a fost evacuată și mutată forțat în Pata Rât. Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și mișcarea Căși Sociale ACUM! au venit cu ideea realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze. Artiștii Ciprian Mureșan, Răzvan Botiș și arhitectul Silviu Medeșan, împreună cu membri ai comunității rome, au creat o machetă a zonei demolate în 2010. Împreună, aceștia propun amplasarea Monumentului Evacuării comunității rome de pe fosta stradă Coastei pe actuala stradă Episcop Nicolae Ivan. Expoziția include imagini și desene ale acestui monument.

Lucrările expuse sunt împărțite în trei secțiuni, ilustrând:

I: locuirea pe strada Coastei, evacuarea și mutarea forțată în Pata Rât;

II: practicile autorităților publice locale și suferințele pe care le-au provocat, dar și acțiunile activiste derulate în deceniul trecut;

III: procesul de creație a lucrării, transformarea locului din zona străzii Coastei și monumentul propus pentru amplasarea în acest spațiu.

Expoziția „Unde au dispărut copiii de pe canapea?” poate fi vizitată la Casa Radio Pata până în data de 31 martie. Vă așteptăm cu drag!

Material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.