DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 10.04.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Radio Pata a sărbătorit Ziua Internațională a Romilor

În data de 8 aprilie, Radio Pata a sărbătorit Ziua Internațională a Romilor printr-o nouă ediție specială, live din studioul mobil instalat la Casa Tranzit. Crainicul Alex „Pepe” Fechete și reportera Linda Greta Zsiga au intrat live pe Facebook cu jurnalista de la revista Dor, Ana Maria Ciobanu care este și realizatoarea podcastului „Obiceiul Pământului”. Ana Maria a realizat șase episoade despre istoria sclaviei romilor și impactul acestor 500 de ani până în prezent. În cadrul emisiunii live s-a discutat despre evenimentele marcante din istoria romilor, despre cum sunt percepuți romii în societate, dar și despre discrimare, rasism și accesul la educație.

Emisiunea poate fi vizionată aici: https://www.facebook.com/radiopatacluj/videos/2248219891991830/.

Podcastul Obiceiul Pământului poate fi ascultat aici: https://www.dor.ro/obiceiulpamantului/.

2. Expoziție în semn de solidaritate antirasistă de Ziua Internațională a Romilor

Vinerea trecută, în data de 8 aprilie, cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor, a avut loc la Casa Tranzit vernisajul unei expoziții despre evacuările forțate din oraș, organizată de Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (prin proiectul „Încălcarea dreptului de a locui într-un mediu sănătos și lupta romilor din Pata Rât pentru dreptate locativă”), Fundația Desire și Căși sociale ACUM!.

„Prin această expoziție ne exprimăm solidaritatea antirasistă cu lupta tuturor romilor pentru recunoaștere culturală, dreptate socială, capacitare economică și participare politică. Internaționalismul mișcării romilor continuă să ne inspire. Rasismul împotriva romilor continuă să ne revolte. Nedreptatea și inumanitatea sistemului care forțează oamenii să locuiască în nesiguranță și condiții inadecvate ce pun în pericol demnitatea și viața lor, ne face să vrem să participăm în continuare la lupta globală pentru justiție socială.

Expoziția „Comunități rome din Pata Rât și activismul antirasist pentru dreptate locativă” îmbină elementele unor expoziții anterioare, precum:

A. Expoziția arhivă online „10 ani – lupta continuă”/ „Jurnal Pata Rât”, realizată în decembrie 2020, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei. Aceasta expune relația dintre acțiunile din 2010 ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, constituirea zonei rezidențiale case modulare în Pata Rât, evacuarea de pe str. Coastei, prelungirea traiului precar pe str. Cantonului, precum și perpetuarea rampelor de deșeuri toxice în Pata Rât și locuirea în colonia Dallas. Totodată, expoziția-arhivă relevă cum au generat aceste interacțiuni mișcarea pentru dreptate locativă din orașul Cluj, și cum a evoluat aceasta de-a lungul a 10 ani pe baza unei colaborări consistente cu oamenii din Pata Rât, precum și prin acțiuni contestatare la adresa primăriei cu privire la adâncirea și perpetuarea crizei umanitare, de mediu și locative din zonă.

B. Expoziția mobilă „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”, realizată în 2021 și lansată pe str. Coastei -1 17.12.2021, și care apoi a fost expusă în februarie 2022 la Biblioteca Centrală Universitară Lucian Blaga din Cluj-Napoca, iar în martie 2022 la casele modulare din Pata Rât. Această expoziție a creat un cadru și pentru a marca simbolic locul de unde a fost evacuată comunitatea romă printr-un Monument al Evacuării pe care dorim să îl amplasăm pe fosta str. Coastei.”

Eniko Vincze

Expoziția poate fi vizitată în perioada 8-11 aprilie în Sala Mare a Casei Tranzit.

Mesajul organizatorilor expoziției de Ziua Internațională a Romilor: https://casisocialeacum.ro/archives/6978/ziua-internationala-a-romilor-puterea-de-a-fi-impreuna/.

3. Analize gratuite pentru locuitorii din Pata Rât și pentru alte categorii vulnerabile

Săptămâna trecută, în zilele de marți, joi și vineri, o echipă multidisciplinară (facilitator comunitar, mediator sanitar, asistent social și psiholog) din cadrul Direcției de Asistență Socială și Medicală Cluj și Asociatiei Zona Metropolitană Cluj s-a deplasat la Pata Rât pentru a facilita accesul la servicii de asistență medicală primară și de specialitate. Beneficiarii au fost preluați de la domiciliu cu un microbuz și au fost însoțiți până la unitățile spitalicești, pentru efectuarea analizelor medicale, cu scopul de a depista și de a preveni eventualele probleme de sănătate a persoanelor care locuiesc în zonele marginalizate ale orașului. Serviciile medicale sunt disponibile în cadrul proiectului Pata 2* pentru un număr 500 de persoane care nu au asigurare de sănătate.

*Proiectul Pata 2 este implementat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj în parteneriat cu Direcția de Asistență Socială și Medicală Cluj, Universitatea „Babeș Bolyai”, Orașul Bergen, și finanțat prin Programul Dezvoltare locală și Granturile Norvegiene 2014-2021.

Material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.