DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 06.03.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Internet gratuit în Pata Rât, de la Radio Pata

În data de 2 Martie, managerul proiectului Radio Pata, Szakáts István și colegul nostru Radu Bogdan s-au deplasat în comunitatea Coastei din Pata Rât pentru a instalata prima stație autonomă de internet nelimitat gratuit pentru comunitate. Alimentată de un panou solar, stația autonomă este echipată cu un router wireless și patru stații de încărcare tip USB și va furniza internet gratuit la viteza 4G.

În decursul săptămânilor următoare, astfel de dispozitive vor fi montate în toate comunitățile de romi de la Pata Rât și din oraș, respectiv: pe străzile Stephenson, Meșterul Manole și Cantonului, în Dallas și Rampă.

2. Acțiune de curățenie în comunitatea Coastei

Joi, pe 3 Martie, a început acțiunea de voluntariat pentru a efectua curățenia de primăvară în comunitatea Coastei din Pata Rât. Membri ai comunității, de toate vârstele, s-au mobilizat pentru a încărca în container mormanul mare de gunoi adunat în timpul anotimpului de iarnă lângă unitatea sanitară (dușuri). Copiii au dorit sa fie implicați în activitatea de curățenie comunitară și au primit sarcina de a strânge în saci menajeri toate gunoaiele din jurul unităților locative. Pe lângă munca solicitantă, fiecare membru a contribuit cu o sumă de bani pentru a plăti serviciul de ridicare, de transportare și de depozitare a deșeurilor menajere la rampa temporară a RADP-ului.

În urma acțiunii de curățenie, membrii comunității Coastei au căzut de acord că:

1. Vor amenaja un spațiu de depozitare a gunoiului.

2. Vor achiziționa containere.

3. Vor contracta servicii de salubritate (contract individual/colectiv).

4. Vor identifica metode de a preveni repetarea unor astfel de situații neplăcute în viitorul apropiat

Context: Contractarea serviciilor de salubritate reprezintă o adevărată problemă pentru toți locuitorii zonei marginalizate. În zonă nu există nici o asociație de „proprietari” care să faciliteze colectarea si efectuarea de plăți pentru ridicarea gunoiului. De asemenea, unele persoane nu au stabilitate financiară pentru a plăti abonamentul lunar pentru acest tip de serviciu și, din păcate, numărul lor nu este unul mic. Oamenii din Cantonului cer sprijinul autorităților locale pentru colectarea și transportul grămezilor de gunoi menajer împrăștiate pe liniile de tren care tranzitează comunitatea.

material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.