DIN PATA RÂT – ȘTIRILE SĂPTĂMÂNII | 06.02.2022


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Săptămâna trecută, Asociația Comunitară a Romilor din Coastei (ACRC) a organizat expoziția intitulată „Unde au dispărut copiii de pe canapea?”

În cadrul expoziției sunt prezentate imagini despre evacuarea forțată a celor 76 de familii care au locuit în cartierul Mărăști, despre zona și condițiile de locuire de la Pata Rât, despre suferința provocată de autoritățile locale, dar și despre activism și lupta pentru justiție socială. De asemenea, expoziția prezintă și susține amplasarea „Monumentului Evacuării”, care descrie zona și locuințele care au fost demolate de pe strada Coastei în anul 2010. Monumentul și macheta au fost realizate de artiștii Ciprian Mureșan și Răzvan Botiș împreună cu arhitectul Silviu Medeșan, în colaborare cu persoanele evacuate.

Expozitia este deschisă publicului în holul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” până la sfârșitul luni Februarie. Începând cu luna martie expoziția va fi instalată în comunitatea Coastei din Pata Rât unde va putea fi vizitată până la sfârșitul lunii, urmând ca din aprilie să fie mutată la Casa Tranzit.

*Asociația Comunitară a Romilor din Coastei, Fundația Desire și Căși sociale ACUM! au inițiat conceptul realizării unei lucrări de artă care să amintească de acest moment și să atragă atenția că evacuările din orașul Cluj trebuie să înceteze.

Aici puteți viziona prezentarea expoziției.

2. Ziua Mondială contra Cancerului marcată la Radio Pata printr-o emisiune specială

Vineri, 4 februarie, de Ziua Mondială contra Cancerului, Radio Pata a organizat o emisiune specială transmisă live pe Facebook și intitulată „Îți îngrijești sănătatea?”, cu scopul de a crește gradul de conștientizare în rândul comunităților de romi cu privire la depistarea și prevenirea cancerului de col uterin. La evenimentul online au participat repezentanții Institutul Oncologic din Cluj-Napoca Andreea Damian, expert informare educare și dr. Todoran Călin, medic specialist obstetrică-ginecologie.

În perioada 28-30 ianuarie, Institutul Oncologic a implementat campania de testare gratuită HPV şi Babeş-Papanicolau, cu scopul de a preveni şi a depista devreme cazurile de cancer de col uterin. În cadrul emisiunii s-a discutat despre importanta testării la timp, despre cum se transmite virusul HPV, despre prevenție și tratament, dar și despre vizita și programul unității mobile de testare în Pata Rât.

Săptămâna viitoare, în ziua de Joi, la ora 10:00, Centrul Medical EPIC (Educație, Prevenire, Informare și Control în domeniul cancerului) va aduce unitatea mobilă de testare în comunitatea Coastei, chiar lângă Casa Radio Pata, și va efectua teste HPV și Babeș-Papanicolau GRATUITE pentru femeile cu vârste între 24 și 64 de ani.

Puteți urmări emisiunea aici.

material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.