DIN PATA RÂT – Știrile săptămânii | 04.12.2021


Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052

1. Anual, în preajma sărbătorilor de iarnă, în comunitatea Coastei din Pata Rât un număr de aproximativ 10-15 persoane confecționează nuielușe/bote de Mikulas (Moș Nicolae)

În unele cazuri, procesul pentru a crea un astfel de produs este foarte laborios. Materia primă este achiziționată din magazinele de bricolaj din oraș, iar ornamentele speciale sunt comandate de la București. Pentru a-și spori șansele de a face vânzare bună, artizanii cheltuie sume considerabile pentru a obține o varietate diversă de nuiele/bote. O parte sunt simple, suflate cu bronz sau aluminiu lac, iar o altă parte complexe, ornate cu diverse materiale colorate, figurine, luminițe, globuri ș.a.m.d. Indiferent de model, clasic sau modern, rezultatul finit al acest tip de meșteșug practicat cu artă arată spectaculos. În perioada 4-6 Decembrie, nuielele confecționate la Pata Rat vor fi comercializate, la prețuri accesibile, în zona pieței Mărăști.

2. Zeci de familii din Pata Rat au așteptat cu sufletul la gură afișarea listei cu beneficiarii locuințelor sociale care urmează a fi atribuite în cadrul proiectului Pata 2

Din păcate afișarea listei a fost amânată, din motive întemeiate, până în data de 15 Decembrie. Oamenii au reacționat diferit când au fost informați despre amânare, unii au fost supărați și neîncrezători ca se va afișa lista până la finalul anului acesta, iar alții au acceptat situația, spunând că: 

se merită să aștepți pentru o locuință, da’ îi bai dacă nu primești, după aia supărare mare.

tăt’ acolo îs! aștept de 20 de ani, amu’ o săptămână, două în plus, nu are nimica.

sunt supărat dară, abia am așteptat să aflu odată dacă mă mut de aici.

Proiectul Pata 2 este derulat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj și finanțat prin Programul Dezvoltare locală și Granturile Norvegiene 2014-2021. În cadrul proiectului vor fi achiziționate un număr de minim 30 de locuințe sociale, în Cluj-Napoca și în localitățile limitrofe.

3. În comunitatea Cantonului persistă problema cu deșeurile depozitate necorespunzător

Locuințele improvizate care sunt construite în vecinătatea liniei de tren (care tranzitează comunitatea), sunt invadate de rozătoare, de miros urât și gunoaie. Oamenii se plâng că șobolanii le intră în case și îi mușcă, se plâng de grămezile de gunoi menajer care se sprijină de barăcile lor. Din păcate, nu s-a găsit încă o soluție eficientă pentru colectarea deșeului menajer produs de comunitate, nu există contracte cu firma de salubritate. Cetățenii din Cantonului au invocat câteva motive care împiedică contractarea serviciului de ridicare a gunoiului, cum ar fi lipsa documentelor – contract de locuință sau actul de identitate, la care se adaugă lipsa de organizare a liderilor din comunitate. În perioada campaniei electorale pentru alegerile locale, comunitatea a primit asigurări că se va efectua curățenie și se va rezolva cumva problema deșeurilor, dar această promisiune nu a fost îndeplinită. Ultima operațiune de curățenie a fost efectuată de către autoritățile locale în anul 2016-2017. Oamenii din comunitate fac apel către autoritățile locale și către politicienii care au vizitat comunitatea să ofere sprijin și suport pentru a soluționa problema menționată.

material de Alexandru Fechete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.