COPIII SĂ FIE COPII, NU PĂRINȚI

Educația sexuală este, încă, un subiect controversat în România, motiv pentru care întârzie să fie introdusă în programa școlilor, tinerii fiind cei care suferă cel mai mult în urma acestei decizii. Lipsa educației sexuale adecvate se reflectă asupra societății române, în primul rând, prin numărul mare de fete tinere, minore, care rămân însărcinate – conform ultimului raport realizat de Salvați Copiii, România se află pe locul 1 privind numărul de mame minore în Uniunea Europeană cu „aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provenind din ţara noastră (8.276 din 29.505, la nivelul întregii Uniuni Europene)”, potrivit datelor definitive Eurostat.

Problema identificată:

Problema identificată în cadrul acestei campanii este lipsa educației sexuale în rândul fetelor tinere din Pata Rât, aspect care explică numărul mare de mame tinere în comunitate (unele fete devenind mame încă de la vârsta de 13 ani).

În Pata Rât, fenomenul mamelor tinere este răspândit în întreaga comunitate, cu cazuri de fete care ajung să fie mame de la vârsta de 13 ani. În lipsa sprijinului din partea părinților sau a mamei (care, în multe cazuri, a trecut de asemenea prin sarcină/sarcini la o vârstă fragedă), fetele din comunitate își încep viața sexuală fără a fi conștiente de riscurile și responsabilitățile care vin odată cu acest pas. Cum, în România, școala nu impune ore de educație sexuală, fetele tinere din comunitate apelează cel mai adesea la internet, unde informațiile pot fi contradictorii sau chiar false, iar, în unele cazuri apelează la surori sau prietene mai mari care le împărtășesc informații din experiență proprie, fără a avea însă vreo expertiză medicală.

Fără educație sexuală, fără informații esențiale legate de metode de contracepție, de riscurile unei sarcini la vârste fragede, sau legate de bolile cu transmitere sexuală, fetele din Pata Rât se vor expune în continuare la aceste pericole și vor da naștere unei noi generații care, foarte probabil, le va călca pe urme.

Comunitatea din Pata Rât dorește:

  1. Să organizeze întâlniri regulate pentru femeile și fetele tinere din comunitate, în care să fie abordate subiecte legate de educație și sănătate sexuală (metode contraceptive, riscurile unei sarcini, boli cu transmitere sexuală etc.). La aceste întâlniri vor participa femei din comunitate care să își povestească experiențele personale legate de acest subiect, dar și experți din domeniul medical care pot lămuri aspecte legate de riscuri și proceduri specifice.

2. Să beneficieze de acces facil la metode contraceptive, pentru a reduce astfel numărul mare de mame minore din comunitate.

Argumente cheie:

  • Sănătate. Educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate. Sarcina nu este singura consecință a unui act sexual neprotejat. Prin educație sexuală, fetele tinere trebuie să învețe toate riscurile pe care lipsa utilizării unei metode contraceptive le poate aduce și modul prin care o boală cu transmitere sexuală le poate afecta viața. O mare parte a mamelor minore (în special cele cu vârste mai mici de 15 ani) trec prin multe complicații în timpul sarcinii și, mai ales, în timpul nașterii – complicații care le pot pune viața în pericol atât lor, cât și fătului.
  • Combaterea abandonului școlar. O consecință des întâlnită a unei sarcini la vârste fragede este abandonul școlar. Majoritatea minorelor care rămân gravide sunt încă pe băncile școlii, fiind nevoite să renunțe la cursuri pe perioada sarcinii, atât din motive de sănătate, cât și din motive sociale – acestea sunt adesea judecate aspru de alți colegi de clasă, punându-le astfel într-o situație inconfortabilă. În cazurile fericite, familia o sprijină pe tânăra mamă și o încurajează să își termine cursurile de îndată ce se simte în stare, doar că aceste cazuri sunt destul de rare. Realitatea este că majoritatea mamelor tinere renunță definitiv la școală și se dedică în totalitate copilului/copiilor ei, reducându-și astfel șansele de a-și crea o carieră profesională în domeniul visat.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.