Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
A doua campanie ȘTIM CE VREM! este dedicată sănătății, un subiect de interes general pentru membrii comunităților din Pata Rât, dar, din păcate, nu și pentru autorități.
Problema identificată:
Problema identificată în cadrul acestei campanii este sănătatea precară a persoanelor ce locuiesc în Pata Rât și lipsa de acțiuni concrete din partea autorităților pentru a remedia situația, precum demararea unui program menit să ofere analize gratuite pentru diversele afecțiuni întâlnite în comunitate.
Starea de sănătate a persoanelor care locuiesc în Pata Rât este în continuă deteriorare, din cauza mediului toxic în care trăiesc, a aerului pe care îl respiră, a apei pe care o consumă, dar și a stilului de viață pe care împrejurările îi forțează să îl adopte. Starea constantă de stres cu privire la viața de zi cu zi are un puternic impact asupra sănătății fizice și mentale și se poate materializa în obiceiuri nesănătoase și distructive, precum: mâncatul nesănătos și excesiv, consum excesiv de alcool și tutun, lipsa de activitate sportivă etc. Toate aceste obiceiuri, alături de mediul toxic din jur, conduc la numeroase boli periculoase care, nedepistate și netratate, duc la o rată de mortalitate mare în comunitate.
Comunitatea din Pata Rât dorește:
- Creșterea numărului de analize gratuite pentru adulții din Pata Rât, cu scopul de a detecta la timp anumite afecțiuni prezente în comunitate (diverse tipuri de cancere, boli cardiovasculare etc.)
2. Analize anuale gratuite pentru copiii din Pata Rât, necesare la începutul fiecărui an școlar.
Cererile se îndreaptă către organizațiile care desfășoară caravane de analize pentru diverse afecțiuni, spitalelor publice și private din Cluj-Napoca.
Argumente cheie:
- Prevenție și tratament timpuriu. Principalul scop al analizelor periodice este cel de prevenție a bolilor, dar și de creștere a șanselor de vindecare prin începerea unui tratament timpuriu, corespunzător afecțiunilor identificate. În comunitatea din Pata Rât s-au identificat, de-a lungul timpului, o serie de afecțiuni (cancere, afecțiuni cardiovasculare sau afecțiuni respiratorii) ce au dus la creșterea ratei de mortalitate din cauza lipsei unui tratament corespunzător sau a descoperirii afecțiunilor într-un stat mult prea avansat pentru ca tratamentele să funcționeze. Astfel, importanța acestora nu este un lucru de contestat, însă accesul și posibilitatea realizării unor analize periodice nu este garantat întregii populații, chiar dacă, din punct de vedere legal, ar trebui. Asigurarea de sănătate prevede analize gratuite în spitalele de stat, însă timpul de așteptare poate ajunge la mai mult de un an, lucru care scade automat șansele de prevenție și de tratament timpuriu, astfel că persoanele sunt nevoite să apeleze la analize plătite – o soluție nerealistă pentru mulți din comunitatea Pata Rât.
- Șanse egale. Analizele anuale sunt necesare atât adulților care doresc să își găsească un loc de muncă, cât și copiilor la începutul fiecărui an școlar. Egalitatea de șanse prevede ca accesul la educație și obținerea unui loc de muncă să nu depindă de statutul financiar al părinților/al persoanei în cauză, motiv pentru care analizele anuale ar trebui să fie oferite gratuit, iar obținerea lor nu ar trebui să aibă o durată de așteptare nefiresc de mare.
Material de Carla Sabău
Activitate parte a proiectului Echetane, co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.