Warning: Undefined array key "replace_iframe_tags" in /home/sectcl/public_html/radiopata/wp-content/plugins/advanced-iframe/advanced-iframe.php on line 1052
Centrele comunitare stau la baza comunităților unite, sigure și puternice. Ele sunt spații publice, menite să contureze comunități sănătoase și vibrante, prin activități recreative și educative și prin acoperirea tuturor nevoilor și a lipsurilor din comunitate. Astfel, principalul rol al unui centru comunitar este cel de a crea un spațiu sigur, esențial locuitorilor din zonele defavorizate.
Problema identificată:
Problema generală identificată în cadrul acestei serii de campanii este lipsa unui centru comunitar în Pata Rât, care să reușească să satisfacă majoritatea nevoilor persoanelor care locuiesc aici, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte. Pentru a identifica în mod corect nevoile comunității, campania se va împărți în 3 rubrici, care să ia în considerare dorințele: tinerilor, adulților și a persoanelor în vârstă. Astăzi, este rândul persoanelor în vârstă să își expună nevoile și lipsurile din comunitate, care ar putea fi acoperite de un centru comunitar.
Populația persoanelor în vârstă din Pata Rât nu este una foarte numeroasă, lucru cauzat de rata mare a deceselor generate de mediul în care aceștia locuiesc. Poluarea din zonă, aerul toxic, apa nefiltrată, dar și pericolele ce înconjoară comunitatea (câinii vagabonzi și agresivi, terenul accidentat, persoanele periculoase etc.) contribuie la degradarea rapidă a stării de sănătate a locuitorilor din Pata Rât, aspect foarte vizibil în cazul populației bătrâne din zonă și a problemelor cu care se confruntă. Cum drumul până la un medic este lung (atât din cauza birocrației, cât și a drumului efectiv îngreunat de lipsa transportului public în zonă sau de lipsa fondurilor suficiente pentru o deplasare cu un taxi), persoanele bătrâne din Pata Rât ajung prea târziu la specialiști, motiv pentru care tratamentele devin mai scumpe și mai puțin eficiente.
Lipsa socializării și fenomenul de singurătate răspândit în cadrul acestei categorii de vârstă contribuie și agravează problemele de sănătate ale bătrânilor din Pata Rât. Mulți dintre aceștia sunt văduvi, cu copii plecați în străinătate, astfel că interacțiunile lor cu alte persoane nu sunt suficiente pentru a trăi o viața sănătoasă.
Accesul dificil la medicii de specialitate, dar și lipsa unui spațiu de socializare pentru bătrânii din Pata Rât sunt doar două dintre problemele pe care un centru comunitar le-ar putea rezolva, contribuind astfel la creșterea speranței de viață din comunitate.
Comunitatea din Pata Rât solicită:
Pentru a satisface nevoile acestei categorii de vârstă, locuitorii din Pata Rât își doresc ca centrul comunitar să cuprindă:
- Un cabinet medical cu un medic de familie care să fie prezent în comunitate într-o zi/săptămână pentru a ușura accesul la serviciile medicale necesare..
2. Un spațiu de socializare, prevăzut cu jocuri de societate precum șah, table, cărți de joc, Remy etc., menit să combată fenomenul de singurătate cu care bătrânii din Pata Rât se confruntă.
Argumente cheie:
- Sănătate. Faptul că un cabinet medical s-a regăsit atât printre cererile adulților din Pata Rât, cât și printre cererile celor mai în vârstă, sugerează cât de importantă este această nevoie a comunității. Starea de sănătate a persoanelor în vârstă care locuiesc în Pata Rât este în continuă degradare, din cauza mediului poluat, a aerului pe care îl inspiră și a pericolelor care îi înconjoară. Cum accesul la medici de specialitate le este îngreunat (de lipsa transportului în comun, starea deplorabilă a drumurilor sau de câinii agresivi), bătrânii din Pata Rât nu ajung la timp pentru a primi tratamentele necesare, motiv pentru care mulți aleg să nu mai meargă deloc, nici măcar pentru un consult. Prezența unui medic în comunitate, care să lucreze cel puțin o dată/săptămână, i-ar încuraja chiar și pe cei mai în vârstă să aibă mai multă grijă de starea lor de sănătate. Astfel, aceștia ar putea beneficia de consultații rapide în momentele în care se îmbolnăvesc sau de bilete de trimitere atunci când este cazul – scurtând astfel timpul de așteptare până la următoarea vizită la medic și ușurând accesul la servicii medicale de calitate, de care viața lor depinde.
- Socializare. Deși socializarea este importantă în toate etapele vieții, lipsa ei poate avea efecte drastice asupra populației mai în vârstă. Mulți dintre bătrânii din Pata Rât sunt văduvi, iar singurătatea este un fenomen des întâlnit printre aceștia, ce nu poate fi combătut fără eforturi și fără un spațiu care să asigure cele necesare pentru a facilita o viața socială a celor învârstă. Singurătatea nu are efecte doar asupra mentalului și a stării de spirit, ea joacă un rol important și are efecte puternice asupra sănătății fizice a persoanelor care ajung în acest punct. Multe persoane în vârstă, care locuiesc singure și în medii izolate, ajung să sufere de depresie, stări anxioase sau demență, putând dezvolta afecțiuni grave la nivelul sistemului circulator.
Material de Carla Sabău