ADULȚII VOR: CENTRU COMUNITAR

Centrele comunitare stau la baza comunităților unite, sigure și puternice. Ele sunt spații publice, menite să contureze comunități sănătoase și vibrante, prin activități recreative și educative și prin acoperirea tuturor nevoilor și a lipsurilor din comunitate. Astfel, principalul rol al unui centru comunitar este cel de a crea un spațiu sigur, esențial locuitorilor din zonele defavorizate.

Problema identificată:

Problema generală identificată în cadrul acestei serii de campanii este lipsa unui centru comunitar în Pata Rât, care să reușească să satisfacă majoritatea nevoilor persoanelor care locuiesc aici, indiferent de categoria de vârstă din care fac parte. Pentru a identifica în mod corect nevoile comunității, campania se va împărți în 3 rubrici, care să ia în considerare dorințele: tinerilor, adulților și a persoanelor în vârstă. Astăzi, este rândul adulților să își expună nevoile și lipsurile din comunitate, care ar putea fi acoperite de un centru comunitar.

Majoritatea adulților care locuiesc acum în Pata Rât și-au petrecut aici aproape toată viața și s-au lovit constant de aceleași probleme: lipsa transportului public, lipsa sentimentului de siguranță în comunitate, drumuri neasfaltate, noroi și gunoaie, mediu și aer toxic etc. Însă, o dată cu înaintarea în vârstă, aceștia și-au format familii devenind astfel mame și tați, iar problemele și nevoile pe care le au s-au înmulțit. De la simpla nevoie de a avea un spațiu sigur, de socializare, cei care au ajuns acum adulți au descoperit și nenumăratele lipsuri pe care un centru comunitar le-ar putea acoperi: un spațiu dedicat copiilor lor, un cabinet medical sau o sală de ședințe comunitare.

Comunitatea din Pata Rât solicită:

Pentru a satisface nevoile acestei categorii de vârstă, adulții din Pata Rât își doresc ca centrul comunitar să cuprindă:

  1. Un cabinet medical cu un medic de familie care să fie prezent în comunitate într-o zi/săptămână pentru a-i ajuta cu consultații, analize și bilete de trimitere.

2. Un spațiu de joacă dedicat copiilor, care să fie prevăzut cu jocuri și activități destinate copiilor mai mici, dar care să se poată transforma și în spațiu de afterschool atunci când copiii mai mari au nevoie.

3. O sală de ședințe, pentru toate comunitățile din Pata Rât cu scopul de a facilita întâlnirile comunitare și pentru a favoriza consultarea tuturor comunităților înainte de luarea unor decizii importante.

Argumente cheie:

  • Pentru copii. Socializarea joacă un rol foarte important în dezvoltarea copiilor, iar aceasta este greu de realizat atunci când condițiile de trai sunt ca cele din Pata Rât. Pericolele din comunitate îi fac de părinți să nu își lase copiii la joacă, de teama unor accidente cauzate fie de gropile periculoase, deșeurile ascuțite de pe jos sau chiar de câinii vagabonzi care pot deveni foarte agresivi. Astfel, mulți copii sunt lăsați să se joace doar în casă, fără a-și putea astfel consuma energia, lucru care îi afectează atât pe ei, cât și pe părinții care nu reușesc să își rezolve treburile prin gospodărie.
    Un centru comunitar prevăzut cu o cameră dedicată copiilor, le-ar oferi acestora șansa de a lega prietenii, de a socializa, de a se juca în liniște și în siguranță și de a-și consuma energia. Deși este un spațiu destinat copiilor, părinții ar beneficia la fel de mult de avantajele create de acesta: ar avea un loc în care să își poată lăsa copiii în siguranță timp de 1-2 ore, ar fi liniștiți că aceștia nu se plictisesc și că își trăiesc copilăria departe de pericole și, cel mai important, ar avea câteva ore de liniște în care să se poată ocupa de treburi gospodărești sau în care pur și simplu să se relaxeze.
  • Sănătate. Subiectul sănătății oamenilor din Pata Rât a fost atins de mai multe ori în cadrul campaniilor anterioare, însă multe nu prea s-au schimbat. Lipsa transportului în comun, starea deplorabilă a drumurilor și câinii agresivi din comunitate fac ca drumul până la doctor să fie anevoios și, uneori, ca acesta să fie făcut prea târziu. Tocmai din acest motiv, adulții din Pata Rât își doresc ca în centrul comunitar să existe și un cabinet medical, cu un medic care să fie prezent măcar o dată/săptămână.
    Prezența unui doctor în comunitate, fie și doar în anumite zile ale lunii, ar fi benefică pentru toți locuitorii, indiferent de categoria de vârstă – prin faptul că cei bolnavi ar putea fi consultați în timp, iar biletele de trimitere spre alți specialiști sau analizele ar fi obținute mai rapid și mai ușor.
  • Comunitate. Hotărârile care privesc întreaga comunitate din Pata Rât ar trebui luate abia după ce toți locuitorii au fost consultați și informați, punându-se accent pe dorințele și opțiunile tuturor. În lipsa unui loc care să poată găzdui o astfel de întâlnire, multe dintre deciziile care sunt luate nu sunt pe placul întregii comunități, aspect care le destramă și mai mult și face ca relațiile intercomunitare să nu fie favorabile.
    Astfel, un spațiu de ședințe trebuie să își găsească locul în centru comunitar, fiind o punte de legătură între cele 4 comunități din Pata Rât și contribuind activ la formarea unor relații de colaborare de lungă durată, benefice tuturor.

Material de Carla Sabău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.